Recept van de week: Rainbowcookies

Snaaigoed waar je je zonnebril voor nodig hebt. Menno, de koning van ‘Heel Holland bakt’, weet daar veel raad mee.

Dit heb je nodig voor 35 koekjes  2 eieren • 150 g kristalsuiker • 2 tl citroenrasp (van ca. 1 citroen) • 295 g boter, op kamertemperatuur • ½ tl zout • 1 tl vanille-extract • 400 g bloem • 1 eiwit, losgeklopt • voedingskleurstof (pasta), rood, oranje, geel, groen, blauw en paars • gekleurde sprinkles naar keuze

Voorbereiding: 90 minuten
 Bereiding: 20 minuten

Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Halveer ze en haal de eidooiers eruit (eiwitten gebruik je niet). Duw de eidooiers door een fijne zeef. Doe de suiker en citroenrasp in een kom en meng dit met je vingers tot de suiker gelig wordt.
Klop de boter, suiker, zout en de eidooiers met een mixer in een mengkom ca. 5 minuten tot het geheel licht en luchtig wordt. Voeg het 
vanille-extract en de bloem toe en meng door op de laagste stand tot de bloem is opgenomen. Kneed verder met de hand tot een deeg. Kneed niet te lang door.
Verdeel het deeg in zes gelijke delen (weegschaal) en kleur ieder deel in de gewenste kleur. Rol elk stukje deeg in plasticfolie tot een lange rechte reep van ca. 8 x 25 x 1 cm. Laat ze minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de reep paars deeg op een snijplank, bestrijk met eiwit (bakkwast) en herhaal dit met de andere repen deeg in de volgorde blauw, groen, geel, oranje en rood. Snijd er met een scherp mes losse koekjes van. Bestrijk de zijkanten met eiwit en duw het deeg aan alle kanten in de sprinkles. Als het deeg te zacht is, laat je het nog een halfuurtje in de koelkast opstijven. Werk zo snel mogelijk en met koude handen. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 minuten gaar. Laat ze vooral niet bruin kleuren. Na het bakken: 5 minuten rusten op de bakplaat en vervolgens laten afkoelen op een rooster.

Menno: Geen trends voor mij, ik ga liever zelf op ontdekkingsreis. Dat dacht Heel Holland Bakt-winnaar (2014) Menno de Koning voor zijn nieuwe kookboek. Hierin laat hij lekkere gerechten zien met een flinke scheut humor. Behalve een boel zoet, draait Menno ook voor hartig z’n hand niet om. Natuurlijk allemaal voorzien van een superheldentwist, zoals de Chimichanga’s (burito’s) en Fried Chicken & Waffles. Ook zijn eigen superhelden in de keuken komen aan bod, zoals Julius Jaspers, Yvette van Boven en zijn moeder.
‘Menno’s Superheroes kookboek’ door menno de Koning 
(Kosmos Uitgevers € 24,99)

Dit recept is afkomstig uit ‘Menno’s Superheroes’ door Menno de Koning (Kosmos Uitgevers €24.99). In VIVA 22 vind je ook meer van zijn recepten. De editie ligt van 3 t/m 7 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «