Richard Groenendijk geeft zich bloot

Wie ben ik, Wie is de mol, Ranking the stars… Richard Groenendijk is niet van je tv af te slaan. Je zou bijna vergeten dat hij ook een succesvol cabaretier is, die vorig jaar bovendien de Poelifinaro Cabaretprijs won. In VIVA lees je deze week meer over Richard.

Vriend vergeten
“Dat ik de Poelifinario Cabaretprijs zou winnen: ik had het niet verwacht. Niemand had het verwacht. Theo Maassen was genomineerd, iedereen dacht dat hij zou winnen. Ik had zelfs tegen mijn ouders gezegd dat ze niet naar de uitreiking hoefden te komen, maar ze zaten er gelukkig toch. Het moment dat ik mijn naam hoorde, sprongen we allemaal op. Ik, mijn vriend Marko, de meiden van kantoor. De zaal kwam niet meer bij omdat we zo aan het juichen waren. Ik had geen speech voorbereid en zei snel maar wat, waardoor ik helemaal vergat Marko te bedanken. Toen ik op het podium stond, zocht ik mijn ouders in de zaal. Ik zag ze heel trots zitten, met tranen in hun ogen. Dat was een bijzonder mooi moment.”

Op het Bijenkorf-toilet
In zijn shows geeft Richard zich – figuurlijk dan – helemaal bloot. “Mijn laatste solovoorstelling ‘Alle dagen’ gaat over jezelf overgeven aan het leven. Als ik iets moeilijk vind, is dat het wel. Ik vertel bijvoorbeeld over mijn allereerste homoseksuele ervaring. Ik had geen idee hoe en wat en vooral waar ik dat moest doen, en dus belandde ik in het louche circuit. In de toiletten van De Bijenkorf, een bekend homocruisegebied, en dat soort gekkigheid. Ik had nooit ergens voorlichting over gehad, ik moest alles zelf uitzoeken. Het was een doodeenzame periode. In mijn show is het een grappig verhaal geworden, maar de onderlaag is heel triest.”

Pleur op
Richard woont samen met zijn vriend Marko. “Ik moet er niet aan denken om hem te verliezen. Dan maar liever samen, tegen elkaar aan in een kist. Dat wil niet zeggen dat ik nooit genoeg van hem heb, hè. Ik denk vaak zat: pleur op. Want hoewel hij mijn leven verrijkt en ik veel van hem hou, is een relatie ook permanente visite. Marko snapt dat. Hij is zo makkelijk, hij vindt alles goed. We zijn twee jaar samen, maar als ik zeg: ‘Mag ik alsjeblieft vannacht alleen slapen?’ dan vindt hij dat prima. Het is afstoten en aantrekken, want als ik dan alleen in bed lig, denk ik: wat stom van me, hij had gewoon moeten blijven.”

Het gehele interview met Richard lees je in VIVA 42, die vanaf woensdag 8 oktober in de winkels ligt.