Roel van Velzen: “Ik weeg zestig kilo. Na drie wijn voel ik ’m al”

roel van velzen

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week proosten we met Roel van Velzen (37), beter bekend als VanVelzen, in Haarlem. Ondanks de drukte dankzij de laatste loodjes van zijn nieuwe album.

Ben je terughoudender geworden sinds je vader bent?

“Nou, het heeft ook te maken met het feit dat mensen mij herkennen. Dus als ik inderdaad in die kroonluchter hang, dan weten zij wie er in die kroonluchter hangt. Dat is nooit gebeurd, maar dat is omdat ik het niet opzoek. Een van de weinige momenten in de afgelopen tien jaar dat ik te ver ging met alcohol, was met mijn zwager. Hij is twee meter en kan dus íets beter tegen drank. Maar dat besefte ik pas op driekwart van de avond.”

Is dat zo: dat je minder goed tegen drank kunt omdat je klein bent?

“Ja, dat heeft te maken met de hoeveelheid bloed. Of massa. Ik weeg zestig kilo. Na drie wijn voel ik ’m al.”

Heb je een blije dronk?

“Jawel. En er worden mooie waarheden gezegd. Zo heb ik weleens een gesprek gehad met een van mijn beste vrienden waarin we zeiden dat we van elkaar hielden. We zijn stoere gasten, dat doen we normaal gesproken niet. Maar de dag erna wisten we het allebei nog, en zeiden tegen elkaar dat we het meenden. Dat is toch fucking gaaf? Dankjewel, bier. Ik heb ooit een mooie oneliner over bier gezien: ‘Beer: helping ugly people have sex since 1862’.”

Ah, sex. Dank voor dit bruggetje. Hoe was je eerste keer?

“O, te gek. Ik was net halverwege mijn verhaal.” Tegen een bootje dat langsvaart: “Mag ik mee jongens? Richting Heemstede. Kan mijn fiets erbij?” En daarna: “Ik ga er nog een bestellen, hoor.” Als hij heeft besteld: “Je wilde het hebben over hoe bier gemaakt wordt, toch?”

Over je eerste keer dus. Was er alcohol bij in het spel?

“Ja, champagne. Wat op een of andere manier het ultieme afrodisiacum is. Voor mij tenminste: bubbles always get me into troubles. Maar goed, de champagne was niet de aanleiding van de vrijpartij. Het was met iemand die ik kende. Ik dacht: de kans bestaat dat het vanavond gaat gebeuren, dus dan zorg ik dat we het daarna kunnen vieren. Het was voor ons allebei de eerste keer.”

Het hele interview met Roel van Velzen lees je in VIVA 33! Je kunt het blad hier online bestellen.

Tekst: San van de Ven
Beeld: Anke van der Meer