Ruben Nicolai: “Als ik denk: ik ben te zwaar, ga ik sporten. Nee, dat lieg ik. Ik sport nooit.”

VIVA drinkt elke week een drankje 
met een leuke man. Deze keer drinken 
we wijn met cabaretier en presentator 
Ruben Nicolai (40). Vanaf zaterdag 
31 oktober is hij wekelijks op RTL4 te zien 
als presentator van ‘5 Tegen 5’.

Het glas is halfvol?

“Het glas is leeg! Even bijschenken.” Ruben schenkt de glazen vol. “Maar figuurlijk is het glas inderdaad halfvol. Ik had eens een huisgenoot die elke dag minstens een kwartier liep te klagen. De brug stond open, de hond had in de gang gekakt. Nou ben ik echt niet zo’n blije eikel die aan álles een positieve draai geeft en overal een grap van maakt, maar ik heb wel een natuurlijke aanleg voor positiviteit. En: wie dan leeft, wie dan zorgt. Angst is een waardeloze raadgever.”

Toch heb je in 2014 een zelfhulpcursus gedaan. Waarom was dat?

“2014 was een rampjaar. In één jaar overleden vier dierbaren, ik had privéproblemen, ik leefde ongezond. Het was algehele malaise. Er, of ík, moest iets veranderen. Doordat het leven me dus altijd een beetje is overkomen, had ik het gevoel dat ik de regie kwijt was. In Engeland heb ik tijdens een cursus van tien dagen de touwtjes weer in handen genomen. Ik heb geleerd meer 
te plannen, vandaar ook die PA, meer na te denken en bewuster te leven. Mijn gezondheid heb ik ook aangepakt. Ik ben tien kilo kwijt.”

Was dat nodig?

“Ja! Als Albert Verlinde erover begint in ‘RTL Boulevard’, wéét je dat het nodig is. Bij sommige mannen gaat het vet in de spierballen zitten, maar ik kreeg een soort vetbaard. Mijn kin liep direct over in mijn borstbeen. Niet zo sexy. Ik ben tien dagen gaan sportvasten en eet nu een stuk bewuster. En als ik denk: ik ben te zwaar, ga ik sporten. Nee, dat lieg ik. Ik sport nooit, haha!”

Ben je druk met werk?

“Ja, we beginnen nu met ‘5 Tegen 5’. Daar heb 
ik onwijs veel zin in. Dat spel zit zó ramgoed in elkaar. Als je langs zapt en je hoort: ‘Wat neem je mee naar het strand?’ kún je niet anders dan meedoen. ‘Handdoek!’ Krankzinnig slim bedacht. Dat maakt het voor mij als presentator comfortabel. Ik hoef alleen de momenten tussendoor wat leuker te maken. Een heel dankbare rol.”

Is dit wat je altijd hebt gewild?

“Ook televisie is per ongeluk op mijn pad gekomen. Mijn vader vond zijn werk zo leuk (hij was plastisch chirurg, red.) dat hij ook in het weekend werkte. Toen ik mijn eerste baan bij een 
uitzendbureau had, dacht ik: is dít dan het werk dat ik ook in het weekend zou willen doen? Eh, neen. Maar ik had ook geen idee wat dat dan 
wel zou kunnen zijn. Wat later begon ik met 
cabaret en vroeg Tijl (Beckand, red.) me voor ‘De Lama’s’. Toen wist ik het. Dit is het werk waarbij het me niet uitmaakt dat het weekend is.”

Wat was er gebeurd als Tijl niet op je pad was gekomen?

“Dan was ik de horeca ingegaan, denk ik. Ik heb lang in de kroeg gewerkt en van huis uit ook een bepaald gevoel voor gastvrijheid meegekregen. Ik zie nu bijvoorbeeld dat je glas leeg is.” Ruben bestelt twee glazen champagne. “Je moet je gasten goed behandelen, toch? Waar proosten we op?”

Benieuwd waar ze op proosten? Het hele interview met Ruben Nicolai lees je in VIVA 45! Je kunt het blad online bestellen

Tekst: Elle Smolders
Beeld: Anke van der Meer