Ruben van der Meer: ‘Met een kater wordt de show er alleen maar beter op’

ruben-van-der-meer

Voor een overdaad aan biertjes moet je niet bij Ruben 
van der Meer zijn. Wel voor een goed wijntje en heel veel lekker eten. De rol van kok in de film ‘De zevende hemel’ is ‘m dan ook op het lijf geschreven.

Tekst Kim Buitenhuis | Anke van der Meer

Als Ruben van der Meer op een donderdagmiddag zijn Italiaanse ‘stamkroeg’ 
Il Sogno op IJburg binnenloopt, wordt 
al snel duidelijk dat ie het liefst zo veel mogelijk op ‘zijn eiland’ blijft: “Voor mijn werk reis ik het hele land door, de rest van de tijd blijf ik het liefst hier in de buurt. Mijn twee dochters, van tien en dertien, gaan hier naar school, ik heb 
hier mijn studio, en er zitten genoeg 
restaurants en kroegjes in de buurt.” 
Duidelijk. Voordat we aan het bier gaan, eerst een cappuccino en cola om erin 
te komen.

Het thema van deze VIVA is overdaad. Ik dacht: we zetten het op een zuipen. Niet dus?

“Niet met bier. Wel met wijn of wodka. Eén biertje vind ik prima, maar na een aantal krijg ik er al snel genoeg van. 
Ik ben ook niet echt een kroegtijger, ga liever naar een club.”

En als je ergens met vrienden afspreekt?

“Als we met ‘De grote improvisatieshow’ touren, duiken we nog weleens ergens de kroeg in. Als je in Maastricht bent, en de volgende dag in Roosendaal moet spelen, ga je niet eerst terug naar Amsterdam.”

En dan flink doorzakken?

“Natuurlijk. We moeten de volgende avond vaak pas om acht uur weer op het podium aanwezig zijn. Dus dan kun je wel even je roes uitslapen.”

Heb je nog last van een kater?

“Niet echt. De laatste keer dat ik echt een kater had, waren we met onze show ‘Club Melchior’ in Londen voor Radio 538. Tot vijf minuten voor aanvang lag ik nog in een diepe slaap. In principe geen probleem: met onze show hoef ik geen teksten te 
onthouden ofzo. En door al die drank ben je minder geremd. Het wordt er eigenlijk 
alleen maar beter op, haha!”

Er worden verschillende Italiaanse Peroni’s voor onze neus gehouden. Aan Ruben de keuze: “De groene is lekkerder!” Proost! Je vertelde net dat je meer van wijn houdt. Gaat dat vaak gepaard met lekker eten?

“Jazeker. In mei hadden mijn vriendin Sally en ik twintig jaar verkering. Dat hebben we bij De Librije gevierd. Zo’n avond met veertien gangen, en bij elke gang weer een ander glas wijn. Heerlijk!”

Wat vind je van de hele food en health trend?

“Ik eet gewoon wat ik lekker vind, en waar ik trek in heb. Laatst was ik op de markt bij de visboer, die verkocht lange slierten zalm, uit de buik van de vis. Daar blijkt heel veel goed vet aan te zitten. En wij maar al die omega 3-pillen slikken! Met tomaat, knoflook en ui maak je er een heerlijke saus van, leerde ik van een Surinaamse vrouw die ze kocht.”

Ben jij degene die kookt?

“Meestal m’n vriendin. Ik kook één, twee keer in de week. Ik ga dan niet eindeloos frituren, maar speklapjes laat ik bijvoorbeeld echt niet staan. Gelukkig zijn mijn kinderen er ook dol op.”
Wat zijn je specialiteiten?
“Mijn vriendin is van Surinaamse afkomst, en haar oma kon erg lekker koken. Daar aten we één keer in de week. Toen oma reuma kreeg, zorgde ik vaak dat ik wat eerder kon komen. Zo heb ik een paar gerechten van haar geleerd. Die maak ik nog graag.”

Zoals?

“Kip. Ze heet Matie, dus dat heet bij 
ons Kip Matie. Die kip bakte ze met ui, knoflook en een bouillonblokje. Als je 
dat direct meebakt, karamelliseert het 
in het vel.”

Geef je nu geen familiegeheim weg?

“Hahaha, mjah…”

Het hele interview met Ruben lezen? Check VI 46. Je kunt verder lezen via Blendle, maar de editie ligt ook nu in de winkel. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «