Ryanne van Dorst: ‘Ik wist stiekem altijd al dat ik gewoon heel gaaf ben’

ryanne van dorst

Wij wisten al heel lang dat ze leuk was, maar na ‘Expeditie Robinson’ 
weet iederéén het. En daar plukt Ryanne van Dorst (31), ook wel bekend als 
Elle Bandita, nu de vruchten van. Hoog tijd om eens goed bij te bieren.

Tekst: Fleur Meijer | Foto’s: Anke van der Meer

“Heks! Heks! Kappen nou joh! Godver. HEKS!” Ja, het zit zo: Ryanne van Dorst
is moeder geworden. Van een hond welteverstaan, een jonge, zwarte vuilnisbak, geboren in de bossen van Transsylvanië – waar Dracula ook vandaan komt. Vandaar de naam Heks. Ryanne heeft haar gered van een naar leven, en daar is Heks nogal dankbaar voor, gezien haar eh… enthousiasme. “Het is een schat van een beest, leuk met kinderen en andere honden en zo, maar in de stad zijn er te veel prikkels, en dan flipt ze totaal door. Van vreugde dus. Op weg hiernaartoe liep ze schijtend over straat, kon ik er weer achteraan met een poepzak. En net bij de Hema vrat ze een verrassingsei van de toonbank, met papier en al. Niet te doen.” Tegen de serveerster: “Heb je toevallig een bakkie water voor deze flapdrol? Thanks. Misschien helpt dat.”

Het moet vast raar voor je zijn: je hele leven een buitenbeentje en nu ineens een publiekslieveling.

“Ja, je moest eens weten hoe vaak me al gevraagd is hoe dat voelt. Weet je: ik wist stiekem altijd al dat ik gewoon heel gaaf ben. Zo, heb je meteen een mooie kop, haha. Maar de waardering slaat nu ook wel door naar de andere kant: alsof ik 
altijd alleen maar lief ben. Ik kan een klootzak zijn, hoor. Ik heb ook zo mijn donkere kanten. In mijn muziek kan ik mijn donkere, serieuze, diepe zelf laten spreken. En het personage Ryanne van Dorst, de olijke flapdrol met het Rotterdamse accent zeg maar, vertegenwoordigt mijn lichte kant. Ik weet die twee steeds beter te doseren.”

Je bent officieel geen Elle Bandita meer.

“Nee, dat heeft ook met die scheidslijn 
te maken. Ik ben nu onderdeel van Dool, een volwaardige band. Ik vond het niet eerlijk dat zulke goede, getalenteerde 
muzikanten ondergesneeuwd werden door Elle Bandita met haar grote bek. Ik bedoel, ik sta niet alleen op dat podium. Deze gasten zijn niet mijn begeleidingsband. Ik schrijf de teksten, maar we maken samen muziek. Daarom besloten we verder te gaan als Dool. En in alles wat 
ik buiten muziek om doe, ben ik gewoon Ryanne van Dorst. Maar muziek gaat 
altijd voor. Het is niet zo dat ik tegen de jongens zeg: ‘Hé, ik kan effe niet optreden, want ik heb opnames voor ‘Celebrity fistfucking’.”

Het hele interview met Ryanne van Dorst is te lezen in VIVA 14. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.