Sef: ‘Mijn baby gaat zelfs mee naar m’n shows’

VIVA spreekt elke week af met een leuke man. 
Deze keer is dat Sef (32), die net een nieuw album uit heeft, ‘Excusez moi’, én net vader is geworden. “Ik heb nu minder tijd om te verdoen.”

Interview Kim Buitenhuis | Foto Anke van der Meer

We spreken af bij Mata Hari in het centrum van Amsterdam. Sef komt een kwartiertje later binnenlopen dan gepland. “Sorry! Ik heb mijn fiets niet en ik ben niet zo goed in de reistijd inschatten zonder.”

Goed excuus. Je album heet ook ‘Excusez moi’. Zeg je vaak sorry?

“Haha, nee, juist niet eigenlijk! Met ‘Excusez moi’ bedoel ik 
ook meer ‘sorry dat ik geen sorry zeg’. Ik vind het een sprekende titel waar je veel in kunt vinden. En omdat er toch wat maatschappijkritische dingen opstaan, zou je het ook kunnen zien als een pardon in de zin van: wat gebeurt er allemaal? Pardon, wat is hier aan de hand?!”

Je maakt al meer dan tien jaar muziek. Wat is het verschil tussen de Sef van ‘Me Nikes’ en de Sef van ‘Excusez moi’?

“Er zit nog steeds humor in. Verder heb ik op deze plaat geprobeerd om met minder woorden meer te zeggen. De muziek meer de ruimte te geven. Ik vind het een kunst om veel te zeggen met weinig. Dat is moeilijk, want je gaat heel snel naar té simpel. Het tofste compliment wat ik kreeg, was: ‘Je bent nog economischer geworden met je woorden’.”

Wat is tot nu toe het mooiste moment in je carrière?

“Elke live show, of het nu een festival is of een show van mezelf. Het idee dat al die mensen de moeite doen om naar mij te komen kijken, vind ik heel bijzonder. Op Spotify muziek luisteren is vrijblijvend, maar ergens naartoe gaan, juist in deze tijd waarin niets moeite kost, dat vind ik wel echt iets waard.”

Het nummer ‘Welkom’ heb je voor je zoontje Aziz geschreven. Maak je op een andere manier muziek nu 
je vader bent?

“Het is niet alsof ik de wereld anders ben gaan zien ofzo, maar wat ik wel merk is dat ik letterlijk minder tijd heb. Minder tijd om te verdoen. En dat zorgde ervoor dat ik harder, efficiënter en beter ben gaan werken. Zo moest ik bijvoorbeeld in afgebakende periodes de studio in. Normaal als ik ergens niet op kon komen, dacht ik: ik laat het even en ga op een ander moment verder. Nu had ik die tijd niet. Maar die druk werkt juist goed bij mij. En daar komt nog eens bij dat ik wil dat hij het later heel vet gaat vinden. Hij was er afgelopen zaterdag tijdens mijn show in Paradiso ook bij. Dat was ook omdat er veel familie was, en 
we dus geen oppas hadden, maar we dachten ook: hoe vet. Met een roze koptelefoon op lag ie een beetje rond te kijken. En te slapen natuurlijk.”

En hoe is het: vader zijn?

“Bijzonder. Weet je wat het verschil is? Als je vooraf denkt aan een kind hebben dan baseer je dat op mensen met kinderen die je kent, of momenten die je je herinnert van toen je zelf kind was. Maar dat zijn altijd momentjes. Waar je niet bij stil staat, 
is dat het echt altijd ‘aan’ staat. Je hebt gewoon letterlijk de verantwoordelijkheid voor een persoon die niks kan. En dat is wel een gek gevoel. Ook leuk, omdat het heel blanco is. Het kan nog alle kanten op.”

Sefgozer

Wie Yousef Gnaoui (32), artiestennaam Sef
Bekend van Sef richtte in 2004 met The Flexican, Fit en later ook Murth de groep Flinke Namen op. Hij werd bekend door ‘Tijdmachine’ met Dio, en ‘Me Nikes’ met The Opposites. Eind 2008 tekende hij met Flinke Namen 
bij platenlabel Top Notch. Zijn eerste album, ‘De leven’, kwam in 2011 uit. Vier jaar later volgde ‘In kleur’ met de hitsingle ‘Toch houdt ze van mij’.
Dit doet hij nu Sef’s nieuwste album ‘Excusez Moi’ is in maart verschenen. Zijn clubtour is net gestart en gaat na de zomer verder. Binnenkort wordt Sefs festivalagenda bekendgemaakt.

Het hele interview met Sef lees je in VIVA 18. Het nummer ligt van woensdag 3 mei t/m dinsdag 9 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «