Sef: “Ik droom van een eigen moestuin”

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Vandaag is dat thee met de Amsterdamse rapper Yousef Gnaoui (31), beter bekend als Sef. Zijn tweede soloalbum ‘In kleur’ ligt nu in de winkel.

Je hebt ook een nummer met de titel ‘Toch houdt ze van mij’. Gaat dat over je vriendin?

“Ja. Althans, het is gebaseerd op mijn relatie, maar ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is. Het is af en toe goed om te beseffen dat diegene die van je houdt, van je houdt. Ondanks je imperfecties. Mijn vriendin en ik zijn nu negen jaar samen. Als je zo lang bij elkaar bent, ben je écht jezelf. Inclusief je slechte kanten. Ik ben eigenwijs, luister niet altijd, maar tóch houdt ze van me. Prachtig toch? Je kunt wel naar een ander wijzen, maar een beetje zelfreflectie kan geen kwaad.”

Vindt je vriendin het leuk wat je doet?

“Gelukkig wel. Ze is ook met mijn carrière meegegroeid. Natuurlijk vindt ze het fijn als ik een avondje thuis ben, maar ze weet dat het bij me hoort. Dat muziek maken iets is wat ik gewoon móet doen. En ook zal blijven doen.”

Is dat je ambitie?

“Absoluut. Ik wil vrij zijn in de dingen die ik maak. Geen muziek maken ‘om te scoren’, maar omdat ik het tof vind. Ik heb na een nummer weleens gedacht: hmm, hier was ik aan het pleasen. Dat wil ik niet meer. Ik hoop dat ik de creatieve vrijheid die ik nu heb, kan behouden. Dat lijkt me vet. Dat is mijn doel. Meer dan: ik wil 40.000 albums verkopen.”

En privé?

“Kinderen! Minimaal eentje. En een moestuin. Mijn moeder heeft een volkstuintje en dat vind ik zó tof. Dan komt ze weer aanzetten met verse venkel, dan weer met verse munt. Het lijkt me supervet om mijn eigen groenten en kruiden te verbouwen. Te kunnen zeggen: ‘We eten vanavond tomaten uit de tuin.’ Ik belandde laatst toevallig op het Instagram-account van Oprah Winfrey. Zij heeft echt een soort megaboerderij. Niet normaal. Dat zou ik ook wel willen.”

Kun je goed koken?

“Ja. Ik maak alles wat je wilt. Behalve gebak, brood en taart en zo. Daar moet ik me eens meer in gaan verdiepen. Dat is de volgende stap, denk ik. Het is toch ook wel leuk om een lekker taartje te kunnen bakken.”

Taarten bakken, een eigen moestuin… Past dit wel bij je imago?

“Haha! Welk imago? Volgens mij bestaat de stereotype hiphopper of rapper al lang niet meer. Die bontjas en gouden kettingen; dat zijn allemaal jaren 90-dingen. Oké, ik ben artiest. Ik maak lol, ik hou van het goeie leven. Maar ik ben óók gewoon een vent van 31, die droomt van een eigen moestuintje.”

Het hele interview met Marc de Hond lees je in VIVA 44! Je kunt het blad online bestellen

Tekst: Elle Smolders
Beeld: Sjoerd Geuke