Shirma Rouse: “Mijn gewicht een issue? Ach, het is nooit goed”

2014 is onbetwist haar jaar. Want nadat ze jarenlang bekende artiesten als Anouk en Alain Clark tot grotere hoogten zong, is Shirma Rouse (34) nu definitief solo doorgebroken. En hoe!

Je hebt scheikunde gestudeerd: een bijzondere keuze voor iemand met zo’n ongelooflijke stem.

“Ha, dat was een heel logische keuze, want mijn moeder is medisch analist en mijn vader houdt zich bezig met het milieu. Ik vond zingen altijd al leuk, maar dacht vooral: ik moet het op school goed doen in de bètavakken, dus scheikunde en wiskunde. Dat hebben mijn ouders erin gestampt. Vooral mijn vader is heel kritisch. Haalde je een acht voor een toets en hij wist dat je hoger kon halen, dan zei hij: ‘Waarom is het geen tien?’ Ik ben stiekem ook best een nerd, ben gek op cijfers en grafieken. Daarin ben ik anders dan an-dere artiesten: die doen lekker hun ding en maken zich nergens zorgen over, terwijl ik altijd bezig ben met zaken overdenken, begrotingen maken en budgetten opstellen.”

De volgende uitdaging was meedoen aan ‘The Voice’. Voelde het niet als een stap terug om als professional tussen al die amateurs te staan?

“De scouts van ‘The Voice’ hebben mij benaderd. Ik twijfelde enorm en dacht in eerste instantie: never nooit niet. Maar ik moest mezelf ook etaleren. Ik had al twee platen gemaakt, een theatertour gedaan, had op allerlei festivals gestaan, maar het grote publiek kende me nog niet. Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Niet om te winnen, maar om mezelf zo goed mogelijk te laten zien. Ik heb expres niet gekozen voor commerciële nummers waar ik mijn tegenstanders zo mee omver had kunnen blazen, maar ik ben heel dicht bij mezelf gebleven. Zodat ik de echte Shirma kon laten zien.”

Je vrienden zeiden vooraf: ‘Je bent gezet, doe het niet, Shirma.’ Waren ze bang dat je zou worden afgemaakt?

“Ik wist dat het bij ‘The Voice’ behalve om je stem ook om het plaatje gaat. Dat is altijd al zo geweest en daar ga ik niet over piepen. Ik moet misschien wat harder werken om te komen waar ik wil zijn, nou en? Ik zet stug door. Het is ook niet mijn streven om bekend te worden. Mijn doel is om zieltjes te winnen, mensen te raken met mijn muziek, ze iets mee te geven. Ik heb liever dat er tien mensen naar mijn concert komen die achteraf zeggen: ‘Je hebt iets bij me losgemaakt,’ dan dat er tienduizend zijn die zeggen: ‘Wat zie je er goed uit.’ Dat is lief, maar daarvoor doe ik het niet.”

Is je gewicht een issue voor je?

“Ik ken zat mensen met maatje 36 die doodongelukkig zijn, terwijl ik echt een gelukkig mens ben. Het is nooit goed, toch? De een is geobsedeerd door rimpels, de ander wil grotere borsten. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en regelmatig te sporten, zodat ik meer controle over mijn gewicht krijg. Dat is een proces waar ik nu middenin zit, maar ik heb er wel tijd voor nodig. En die is er niet altijd.”

Het hele interview met Shirma lezen? VIVA 50/51 ligt nu in de winkel.

INTERVIEW MADELIEF PRIEM | FOTO’S SJOERD GEUKE