Het Sloveense Ljubljana volgens een local

Elke week toffe tips van insiders. Deze keer gaan we naar Ljubljana.

Asja Lednik (23) woont in de sprookjesachtige studentenstad Ljubljana en blogt op 
asjalednik.com.

Tekst Fleur van Bentum | Foto Turizem Ljubljana

Wat is er zo tof aan de Sloveense hoofdstad Ljubljana?

“Zo veelzijdig als Ljubljana ken ik niet veel steden. Je kunt er wandelen (of hardlopen, voor de #fitgirls onder ons) of gewoon ronddwalen. Er zijn theaters, opera’s en het bekendste culturele pareltje: de Cankarjev Dom. In de zomer zijn er veel openluchtevenementen en de bars langs de rivier de Ljubljanica zijn tot de vroege uurtjes geopend. Ljubljana is zowel voor studenten, families als zakenlui een 
perfecte uitvalsbasis.”

Wat is typisch Ljubljana?

“Het is in alle opzichten een groene stad. Uiteraard door de prachtige natuur in en om de stad, maar ook de locals zijn groen georiënteerd. Bijna iedereen gebruikt het openbaar vervoer, men pakt liever de fiets dan de auto, scheidt afval en vindt het milieu ontzettend belangrijk. Ook een pluspunt van de stad is dat je de mooiste landschappen vindt op maar een uurtje 
rijden. Je kunt bijvoorbeeld lekker zwemmen aan de 
Adriatische kust, naar de bergen in de Alpen en de Pannonische vlakte of het kalksteenlandschap in de regio Karst.”

In welke wijk woon je?

“Ik woon in de buurt Šiška. Het is een rustige buurt, maar ik heb er alles binnen handbereik, zoals cafés, restaurants en supermarkten. Het centrum is tien minuutjes fietsen of vijf minuten met de bus.”

Wat is de place to be?

“Waar moet ik beginnen? Ljubljana heeft zo veel places to be. Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op het oude gedeelte van de stad. Het mooiste uitzicht heb je vanaf het kasteel op de heuvel. En over mooie uitzichten gesproken, je kunt de Alpen gewoon zien vanaf het centrum van Ljubljana. In het centrum mag je het Prešerenplein en de Tromostovje, de Drievoudige brug, niet missen. Een minuut lopen en je bent op het Congresplein waar je kunt genieten van een bakkie koffie en een stuk taart in de vele cafés.”

Wat is de beste manier om je te vervoeren in de stad?

“Het openbaar vervoer is echt supergoed geregeld en brengt je naar elk hoekje van de stad. Het centrum van de stad is prima te voet te doen.”

Wat doe je het liefst in het weekend?

“Mijn zaterdagochtend is 
gereserveerd voor de markt. Daar koop ik verse groenten, fruit en bloemen. Daarna drink ik een kop koffie met vrienden langs de Ljubljanica- rivier. Als het lekker weer is, ga ik met mijn vriend naar 
het Tivolipark of fietsen we naar het Koseški bajer-meer. Romantisch een zonsondergang kijken? Dat kan het beste vanaf het kasteel of de oudste wolkenkrabber van Ljubljana: Neboticnik.”

Feest

Cirkus Klub Staat bekend om de beste themafeesten. Tof als je gek bent op verkleden.

Eten

Kavarna (café) Zvezda Voor de beste Sachercake in town.

Street to be

Asja: “Een van de drukste straten is Čopova ulica in het oude centrum. Hier krijg je, met verschillende restaurantjes, shops en café’s, een heerlijk stads gevoel. Deze straat komt uit op het bekende Prešerenplein en de Tromostovje, de Drievoudige brug.

Shoppen

Galerija Emporium Onmogelijk om dit high fashion-paradijs met lege handen te verlaten.

Must do

Festival Ljubljana organiseert in de maanden juni, juli en augustus te gekke events, opera’s, musicals en concerten. Het nachtleven in Ljubljana is tijdens de zomermaanden sowieso superlevendig. De meeste bars en pubs zijn open tot in de vroege uurtjes en hebben live muziek.

Meer tips van Asja? Check VIVA 21! De editie ligt van 23 mei t/m dinsdag 30 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «