VIVA400-vrouw Sofie Rockland: ‘Het is moeilijker om een erotisch product aan de man te brengen dan een spijkerbroek’

We hebben wat te vieren, want VIVA400 bestaat tien jaar. In deze eregalerij kijken we hoe het gaat met de winnaars uit de afgelopen jaren. Deze keer: Sofie Rockland, eigenaar van het erotische lifestylemerk 210th.  

Sinds ze in 2014 een VIVA400-award in de categorie Creatief won, heeft Sofie Rockland (40) haar omzet verdriedubbeld. In 2015 lanceerde ze een nieuw merk: The Love Bag, met uitdagende producten voor twee.

Tekst Eve Tomaszewski | Foto Brenda de Vries

Waarom ben je 210th begonnen?

“Communicatie en erotiek zijn heel belangrijk in een relatie. De mijne liep stuk omdat het daaraan ontbrak en dat zette me aan het denken. Je moet het spannend houden en met elkaar blijven communiceren, maar er was geen merk dat daarop inspeelde. In 2010 ben ik daarom 210th begonnen, een merk met erotische boxen gevuld met stijlvolle producten. Bijvoorbeeld kaartjes met spannende opdrachten, massageolie en bodycrème. Ik ben altijd zeker geweest van mijn zaak. Toch kreeg ik geregeld te maken met vooroordelen. Bij een vrouw in de erotische industrie denken mensen nou eenmaal vaak aan iemand met een kort rokje en een diep decolleté. In 2014 had ik al meer dan honderd verkooppunten. Dat was een bevestiging dat ik het goed deed, maar genomineerd worden voor de VIVA400 gaf een extra gevoel van erkenning.”

Wat betekent VIVA400 voor jou?

“Om me heen zie ik veel ambitieuze vrouwen met geslaagde ondernemingen en in leidinggevende functies. Ik vind dat de werkende vrouwen in Nederland het goed doen, en dat moet vooral zo blijven. Het is heel belangrijk dat vrouwen hun passies en dromen nastreven. Om dat te bereiken, moeten we elkaar blijven stimuleren, inspireren en motiveren. Daarom is het goed dat de VIVA400 bestaat.”

Hoe kijk je terug op het VIVA400-event?

“De award-uitreiking werd gehouden in het College Hotel in Amsterdam. Ik ging erheen met de instelling: ik ga er een gezellige avond van maken en leuke vrouwen ontmoeten. Tot ik op mijn schouder werd getikt en werd verzocht naar het podium te komen. Ineens stond ik naast Beau van Erven Dorens en kreeg ik door model Marvy Rieder een award uitgereikt. Qmusic had op het event een studio. Daar werd ik heen gebracht na m’n dankwoord en zo belandde ik live op de radio. Ik zat de hele avond in een roes en weet lang niet alles meer. Maar het moment dat ik met een vriendin in de tram zat en tegen haar zei: ‘Is dit allemaal echt gebeurd?’, kan ik me nog wel goed herinneren.”

Hoe was het om een award te winnen?

“Ik vond het al een prestatie om genomineerd te zijn. Ondanks mijn winnaarsmentaliteit had ik nooit verwacht dat ik een VIVA400-award mee naar huis zou nemen. Er rust toch nog steeds een taboe op het terrein waarin ik me begeef, de erotische industrie. Daarom vind ik het een mooi statement dat ik heb gewonnen. Mijn mond viel open toen ik Beau van Erven Dorens mijn naam hoorde roepen. De volgende dag stond mijn telefoon roodgloeiend en werden er bloemen bezorgd. Iedereen wilde me feliciteren, ik wist niet wat me overkwam. Het winnen van de VIVA400-award heeft me veel goede pr opgeleverd. Er werd al best veel over 210th en mij geschreven, maar na het event nog meer. Dat heeft me absoluut nieuwe klanten opgeleverd.”

Hoe heb je je de afgelopen drie jaar als ondernemer ontwikkeld?

“De grootste verandering is mijn keuze om me niet meer op de retailmarkt, maar op de hotelindustrie te richten. Ik merk dat veel hotels bang zijn om mijn boxen in te kopen, omdat ze niet geassocieerd willen worden met erotiek. Het is gewoon veel moeilijker om een erotisch product aan de man te brengen dan een spijkerbroek. Ik ben altijd gedreven geweest, maar het winnen van een VIVA400-award heeft me nog meer gemotiveerd om door te gaan. Ik heb een heel mooi product. Hotels als citizenM en De L’Europe, die de erotische boxen inmiddels aanbieden, zijn laaiend enthousiast. En de boxen verkopen hartstikke goed. Het Chelsea Hotel in Londen heeft zelfs een suite ingericht in de ‘erotische’ sfeer van 210th die vaak wordt geboekt.
In 2015 heb ik een tweede merk gelanceerd, The Love Bag, waarmee ik me richt op een jonge doelgroep. We bieden glijmiddel, condooms, een cockring en een blinddoek of veertje aan voor € 24,95. Mijn omzet ten opzichte van 2014 is verdriedubbeld. Ik heb altijd al sterk in mijn schoenen gestaan, maar ik ben nu nóg zelfverzekerder en geloof nog meer in wat ik doe.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 26. De editie ligt van woensdag 28 juni t/m dinsdag 4 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «