Sofie van den Enk: ‘Een relatie moet af en toe knallen, dat heb ik nodig’

sofie van den enk

Reizen, presenteren, feesten, acteren, radio maken, cabaret, ‘Wie is de Mol?’: Sofie van den Enk (33) was van het type ‘kan niet kiezen’. En dus deed ze álles. Vol overgave. Nu ze voor de tweede keer moeder is geworden, is het definitief tijd voor een nieuw leven.

Tekst Fleur Meijer I Beeld Rachel Schraven

Hoe heb je de afgelopen kraamtijd ervaren?

“Geweldig! Het is haast een soort heilige periode. Ik ben ook deze keer thuis bevallen, en het ging weer supergoed: Reina was er binnen twee uur. Het is zo kicken om te zien waar je lichaam toe in staat is. Het is pijnlijk, maar we lopen elkaar veel te bang te maken wat bevallen betreft. Er ontstaat echt een oerkracht, je bent hier als vrouw voor gemaakt. Ik vind bevallen eigenlijk leuker dan die hele zwangerschap. Het is de ultieme overgave.”

Je hebt eerder gezegd dat je erg moest wennen aan alle verantwoordelijkheid.

“Ja, moederschap is een staat van zijn hè, het gaat nooit meer weg. Ik vond dat best heftig. Gelukkig was ik wel uitgeraasd toen ik eraan begon. Veel gereisd, veel gefeest, veel vriendjes gehad. En hoe gelukkig ik nu ook ben, die vrijheid en onbezorgdheid van toen krijg ik nooit meer terug. Ik ben van nature extreem chaotisch en dan is iets als het inpakken van een luiertas al een grote uitdaging, kan ik je vertellen. Maar als je net zindelijke zoon een keer op de kinderboerderij zijn broek volschijt terwijl je niks bij je hebt, weet je: dit moet voortaan anders. Juist dan denk ik weleens terug aan de tijd dat André en ik samen de wereld over reisden. China, Mexico, Dubai: wat was dát anders.”

Is jullie relatie erg veranderd?

“Natuurlijk, maar op een leuke manier. Ik wist al snel dat André daddy material was. Toen we net iets hadden, trok hij een keer mijn shirt op en blies op m’n buik. ‘Dat ga ik later ook doen als we samen een kind krijgen,’ zei hij. Ik moest ervan huilen, vond het zó bijzonder. Maar hoe lief ik het ook vond, ik dacht wel: het wordt toch niks, want hij voldoet niet aan de checklist. Die had ik altijd heel erg in m’n hoofd, en bovenaan stonden ‘artistiek’ en ‘spannend’. André was niets van dat alles: hij is de stabiliteit zelve, laat staan artistiek. Het duurde een halfjaar voordat ik besefte: het werk tussen ons. Die rust en stabiliteit heb ik juist nodig. En ik vind hem zo aantrekkelijk dat ik hem zelfs na twee kinderen het liefst nog elke avond bespring. We kunnen ook zo lekker samen ruziemaken, dat vind ik fijn. Een relatie moet af en toe knallen.”

Er kleeft een beetje een braaf buurmeisjesimago aan je. Was je blij dat je in ‘Wie is de mol?’ een andere kant van jezelf kon laten zien?

“Toch wel ja. Ik liet zien dat ik het spel hard, strategisch en slim kon spelen. Dat zogenaamde buurmeisjesimago verbaast me ook: ik ben niet verlegen, ik ken geen schaamte, en ik hou van grenzen opzoeken. Braaf ben ik nooit geweest. Ik vertel gerust bij ‘Spuiten en slikken’ dat ik ooit met een vrouw naar bed ben geweest en dat ik dol ben op sex. Ik heb zelfs een keer een uitzending van ‘PS Radio’ naakt gepresenteerd. Leuk toch? Wat dat betreft is mijn imago ook handig: ik kan tenminste nog verrassen.”

Bron: VIVA 34, t/m 19 augustus in de winkel.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.