Sophie van der Stap: ‘Het spannende aan erotiek zit in het gebrek aan controle’

Schrijfster Sophie van der Stap (32) weet wel waar het in de erotiek om draait. De schrijfster van onder andere ‘Meisje met negen pruiken’ en ‘En wat als dit liefde is’ schrijft in haar verhaal voor de bundel ‘Extase’ over angst voor het onbekende.

Kun je iets vertellen over je verhaal?

“Ik heb een ontmoeting beschreven tussen twee mensen. Ze ontmoeten elkaar per ongeluk vier dagen achter elkaar in hetzelfde café in Parijs. Op die manier sluipen ze langzaam in elkaars leven, gedachten en verlangens. Verlangen is natuurlijk een sleutelwoord bij erotiek. Als de een er opeens niet meer is, begint de paniek en het verlangen elkaar weer terug te zien. Maar of dat gebeurt… Daar ga ik niets over zeggen.”

Wat was voor jou de reden om mee te doen aan dit project?

Lachend: “Ik moet natuurlijk een politiek correct antwoord geven. Het schrijven in opdrachten duwt me in richtingen van het schrijverschap die ik zelf niet zou kiezen. Ik heb nu bijna alle vormen geprobeerd en weet dus dat ik ze beheers. Dat is heel fijn.”

Wat vond je het leukste aan dit project?

“Ik vind erotiek een spannend onderwerp, met name de onzekerheid en het gebrek aan controle. Het leuke aan een opdracht is ook dat er iets heel anders uitkomt dan wanneer ik er vrij in zou zijn.”

Heb je zitten blozen om je eigen woorden?

“Nee, mijn verhaal is niet op die manier erotisch. De opwinding zit in de ontmoeting, de onzekerheid. Het is poëtische erotiek.”

Is er een verhaal in het boek dat je zelf graag wilt lezen?

“Ik ben benieuwd wat de andere schrijvers hebben gedaan met de opdracht. Uit nieuwsgierigheid wil ik het lezen, maar ik zou zelf nooit een erotische verhalenbundel oppakken. De meeste verhalen zijn geschreven om te doen blozen en ik lees liever andere dingen.”

Wat staat er op de planning voor de toekomst?

“Mijn nieuwe roman, waar ik nu aan werk. Daarnaast schrijf ik een verhaal in twaalf korte stukjes, in het Engels. Dat doe ik samen met een vriend, die er tekeningen bij maakt. Ik ben nu in New York, waar net mijn eerste boek ‘The girl with nine wigs’ is uitgekomen.”

Wordt het goed ontvangen?

“Ja, ik heb tot nu toe alleen maar goede recensies gelezen, dat is fantastisch. Het is mijn eerste boek en een persoonlijk verhaal, dat maakt het extra bijzonder.”

Sophie van der Stap schreef een verhaal voor de erotische verhalenbundel ‘Extase’, exclusief voor Sanoma. In de bundel staan ook zinderende verhalen van onder andere Heleen van Royen, Georgina Verbaan, Daphne Deckers en Halina Reijn, van wiens verhaal een voorpublicatie staan in VIVA 44.
Wil jij het verhaal van Sophie lezen? Laat je verleiden door de ultieme verzameling erotische verhalen en bestel Extase nú voor slechts €14,95! Meer informatie en recensies over Extase lees je op extasehetboek.nl

Beeld: Ferry van de Nat