Sparen of spenden: hoe ga jij met geld om?

geld sparen

Terwijl de een permanent z’n hand op de knip houdt, is de rekening van een ander al leeg voordat het salaris is gestort. Deze week ligt het budgetnummer van VIVA in de winkel, waarin je kunt genieten van sappige money confessions. De redactie doet voor de gelegenheid een boekje open over haar uitgavenpatroon.

Tekst Jessica Sindelka | Beeld iStock

Katy (27), content creator
“Ik heb met mijn vriend afgesproken dat ik een maand lang niet mag shoppen. Nu we samenwonen, ziet hij al mijn (online) aankopen, dus ik moét me er wel aan houden. Maar ja, als ik dan net een paar leuke dingen geshopt heb, krijg ik alleen maar meer zin om te kopen. Ik heb soms wel een beetje een gat in m’n hand, maar ik kan ook heel zuinig zijn. Dan neem ik lunch mee naar werk en zorg ik dat ik niet in de buurt van winkels kom. Een overvolle kledingkast heb ik overigens niet, ik zet regelmatig dingen op Marktplaats of ik ga naar de IJ-hallen in Amsterdam om te verkopen. ‘

Sanne (25), digital manager
“Iemand zei ooit tegen mij: spaar geen geld, spaar herinneringen. Dat klinkt misschien cliché, maar hier ben ik het zó mee eens. Vakanties, etentjes, uitjes: dingen doen, daar gaat bij mij het meeste geld naartoe, en kleding natuurlijk. Leuk hoor, een torenhoge spaarrekening, maar als je morgen onder een auto komt, heb je er niets aan. Kun je er maar beter van genieten, toch? Toch spaar ik braaf elke maand een vast bedrag, voor onvoorziene uitgaven. Voor 2017 staat het kopen van een huis op de planning, en da’s best een dure grap. Dus ook dan komt die spaarrekening goed van pas.”

Eline (25), content creator
“Ik hou in een Excel-bestand al mijn inkomsten en uitgaven bij. Sommige vrienden vinden dat overdreven, maar ik creëer daarmee overzicht voor mezelf. Aan de hand daarvan kan ik weer een budget voor de maand erna bepalen. Eigenlijk doe ik gewoon en beetje boekhouding voor mezelf, haha. Sparen gaat me wel goed af, maar eigenlijk zou ik het meer willen doen dan ik al doe. Gelukkig heb ik nog nooit rood gestaan. Bij grote uitgaven, zoals bijvoorbeeld een nieuwe laptop, is het wel relaxed dat, ook al ben ik 25, mijn ouders vaak nog wel een kleine lening willen afsluiten. Wat ik wel nog graag zou willen leren, is hoe ik goedkoop en slim kan reizen. Sommige mensen, zoals collega Daphne, zijn daar een ster in.”

Daphne (25), fotograaf en content creator
“Ik ben best wel een control freak en wil vaak weten waar ik aan toe ben. Maar als het op gelduitgaven aankomt, kijk ik nooit achterom. Kleding, make-up, gezichtscrèmes en lekker eten zijn mijn grootste valkuilen. Ik word al misselijk als ik denk aan mijn maandelijkse uitgaven. Gelukkig verkoop ik ook regelmatig spullen online en op de vlooienmarkt. In 2017 wil ik duurzamer en zuiniger leven.”

Patricia (25), commercieel trafficer
“Ik ben heel zuinig. Tegen het gierige aan, zeg maar. Wat ik ook doe of waar ik ook ben, ik ben altijd op zoek naar dealtjes. Een echte Groupon-eter. Mijn ultieme tip: waar je ook naartoe gaat, Google altijd even ‘kortingscode’ en de naam van het evenement/restaurant. Verder koop ik gewoon niets wat ik niet nodig heb. Zo heb ik al drie jaar dezelfde iPhone. Waarom zou ik hem wegdoen als hij nog werkt? Alleen vakanties zijn een uitzondering. Die heb je nodig om te relaxen en daarna weer geld te kunnen verdienen.”

Fiona (23), content creator
“Ik kan altijd wel een reden vinden om te shoppen. Op dat punt ben ik net Rebecca Bloomwood uit ‘Confessions of a shopaholic’. Rotweek? Shoppen als troost. Topweek? Winkelen om het te vieren. Hetzelfde geldt voor mijn aankopen: als ik in een shopbui ben, kan ik alles verantwoorden. Zijn die schoenen eigenlijk te duur? Maar ze staan zo mooi bij mijn nieuwe jas. En bij dat jurkje dat ik nog wilde kopen. En bij mijn oude jas! Zie je, multifunctioneel. Helemaal het geld waard.”

Het budgetnummer van VIVA ligt deze week in de winkel. Online bestellen of lezen op Blendle kan ook.

»Bestel VIVA online | Klik hier «