Streetlab: ‘In een muisstille bibliotheek beginnen te zingen, dat soort dingen vind ik leuk’

Deze week drinkt VIVA niet een biertje met één, maar met twee leuke 
mannen. We duiken de kroeg in met Tim Senders (links) en Stijn van Vliet, twee van de vier programmamakers die afgelopen jaar doorbraken met ‘Streetlab’.

Interview: Michelle Bakker | Foto’s: Sjoerd Geuke

Het is een halfuur later dan afgesproken als Tim en Stijn verontschuldigend binnenkomen. De reden van de vertraging? “Druk, druk, druk.” En dat kan best 
kloppen, want de mannen zitten midden in de opnames voor hun derde seizoen van ‘Streetlab’. In het tv-programma doen de vier vrienden – Jasper Demollin en Daan Boom maken het kwartet af – om de beurt sociale experimenten met een verborgen camera. Zo deed Stijn stiekem mee met een training van de Duitse voetbalclub Schalke 04 – een opname die trouwens aardig viral ging – en haalde Daan het nieuws toen hij het klaarspeelde om tijdens het filmfestival in Cannes tussen alle winnaars op het podium te staan. ‘Streetlab’ werd afge-
lopen jaar zó’n hit dat ze, geheel tegen 
de verwachting in, zelfs genomineerd werden voor De Gouden Televizier-Ring.

Die nominatie bracht een boel hectiek met zich mee: jullie waren opeens o-ver-al. Hoe gaat het nu?

Stijn: “We moesten wel even opstarten 
in het begin. Het vorige seizoen was net bekroond met een nominatie en we mochten alweer iets nieuws bedenken. Dat is lastig: je wilt jezelf het liefst overtreffen, maar dat gaat niet altijd. Dit seizoen wordt het daarom weer een beetje anders. We willen niet in herhaling vallen.”

Gaat dat bedenken gemakkelijk?

Stijn: “Vaak komen we op ideeën doordat we zelf iets hebben meegemaakt. Zo stond ik ooit naast Daan op een feest toen hij werd begroet door iemand van wie hij niet meer wist wie het was. Dat werd heel ongemakkelijk, want het gesprek ging maar door totdat Daan er helemaal in zat. Toen bedachten we: kun je doen alsof je iemand kent?”
Tim: “We gingen de straat op om willekeurige mensen aan te spreken en te doen alsof we ze kenden. En dan kijken in hoeverre ze daarin zouden meegaan.”

Hoe bepaal je wie de sjaak is die het experiment moet uitvoeren?

Tim: “Dat gaat vanzelf. Als je al vrienden bent sinds de middelbare school, weet je: o, dit is iets voor Daan, want dit vindt hij extreem kut om te doen. Wie het hardst tegenstribbelt, moet het doen, want dan weet je dat het leuke televisie wordt. 
Juist als je er geen zin in hebt, ontstaan 
er ongemakkelijke momenten.”
Stijn: “Soms werkt het ook andersom, hoor. Als iemand écht heel graag iets wil doen, dan gunnen we hem dat. Zo mocht Jasper de bandleden van The Kooks ontmoeten, dat past echt bij hem. Maar het blijft soms getouwtrek. Dan biedt rock-paper-scissors de ideale oplossing.”

Het hele interview met de mannen van Streetlab is te lezen in VIVA 12. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.