Het succesvolle radiohuwelijk van Coen en Sander

coen en sander

Zeg je Coen, dan zeg je Sander – en andersom. Al bijna tien jaar vormen de twee een populair dj-duo op 3FM. VIVA nam samen met Coen Swijnenberg en Sander Lantinga memorabele nieuwsmomenten van 2013 door.

Vaderlijke adviezen
Sander’s persoonlijke hoogtepunt van dit jaar is de zwangerschap van zijn vriendin. Sander: “Nou, het echte hoogtepunt was dus vier maanden geleden. Daar heb ik nog foto’s van. Maar nee, het is heel erg gepland, gewenst en welkom. Het is een nieuwe stap in een nieuw leven. Heel spannend allemaal, maar ik heb er zin in. Iedereen geeft me ook ineens vaderlijke adviezen. Of ze zeggen heel schattig en charmant: ‘Nou, dit is dus het einde van je leven. Maar ik vind het alleen maar leuk. Ik hou van verandering. En zo’n zwangerschap alleen al is prachtig om mee te maken.”

Ontzettend schrikken
2012 was een minder positief jaar voor Sander, omdat hij kampte met een burn-out. Coen vertelt over die periode. “Dat was ook voor mij heftig. Ik heb het van dichtbij zien gebeuren. Toen we voor ‘De zomer voorbij’ in Frankrijk waren, zag ik wel al dat er iets niet goed ging, maar ik kon er mijn vinger niet op leggen. Hij hield zich groot. Tot we thuis waren en de volgende dag alweer een uitzending hadden. Sander belde me redelijk overstuur op, dat was ontzettend schrikken. Hij kon niet meer. Ik zei direct: neem dit heel serieus, en neem je tijd. Als het een week duurt, duurt het een week, en anders een halfjaar. Ik wilde niet dat hij de druk zou voelen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het moest eerst goedkomen met hem.” Sander: “Na zes weken ging ik weer aan het werk. Inderdaad, belachelijk snel. Te snel, volgens de deskundigen. Maar ik had weer zo’n zin om radio te maken. Dat geeft wel aan hoe leuk ik het vind.”

Labiele momenten
Coen’s 2013-hoogtepunt moet nog komen: op 18 december stapt hij samen met Giel Beelen en Paul Rabbering in het Glazen Huis. Coen: “Daar heb ik ontzettend veel zin in. Het is toch de Champions League van de radio. Elke keer weer is het fantastisch om mee te maken.” Sander heeft één keer in het Huis gezeten, in 2006. Sander: “Ja, dat was leuk en mooi, maar ik wil het daar graag bij houden. Het is erg heftig, ik denk dat er collega’s zijn die het beter kunnen dan ik. Het niet-eten gaat nog wel, maar het middelpunt zijn van Nederland vind ik moeilijk. Je kan dat huis niet uit, dat heeft op den duur iets benauwends.” Coen: “Ik snap dat wel. Die aandacht is heftiger dan het niet-eten. Er wordt op elke beweging gelet, dat is heel onnatuurlijk en raar. Maar dat is ook het mooie van de actie: je zit daar niet voor jezelf. Het is goed dat het ons niet te makkelijk wordt gemaakt. Natuurlijk heb je weleens chagrijnige en labiele momenten, maar de positieve energie van de mensen buiten sleept je er doorheen. Het is een en al adrenaline.”

Benieuwd wat Coen en Sander te vertellen hebben over Roy Donders, hun vriendschap en de toekomst? Je leest het volledige interview met de heren in VIVA 52, die vanaf woensdag 18 december in de winkels ligt.