Sylvana’s column: Festivaldip

sylvana's column

Ik was op de veertigste editie van North Sea Jazz waarvan ik weer verslag mocht doen voor de NTR. Drie dagen lang omringd worden door alles wat ook maar een beetje soul en jazz is, van over de hele wereld. Ik wilde mijn column deze week dan ook wijden aan hoe gaaf het was om eindelijk mijn muzikale heldin Emeli Sandé live te zien, en aan hoe het is om in de gang naar mijn kleedkamer Tony Bennett en Lady Gaga tegen het lijf te lopen. Over de betovering van Laura Mvula & het Metropole Orkest. En over John Legend en D’Angelo. En Mary J. Blige. Over al die mooie nieuwe ontdekkingen, zoals Jarrod Lawson, Leon Bridges en Anouar Brahem. En over hoe tof het is om drie dagen ondergedompeld te worden in die heerlijke muziek, geladen door de adrenaline van live uitzenden vanaf een festival. Over hoe brak ik nu ben, want in tegenstelling tot wat men denkt, zie ik weinig van de optredens, omdat mijn ploeg en ik vooral van hot naar her rennen om de juiste plekken te vinden voor de presentaties. Het zijn drie onwerkelijk prachtige dagen, elk jaar weer, en dit jaar leek het extra magisch.

Maar ik moet je nu toch lui doorverwijzen naar de Spotify-lijst van het festival, want verslaafd als ik ben, checkte ik Facebook. En naast alle festivalfoto’s van vrienden die óók op North Sea Jazz waren, zag ik een filmpje. Het staat op de Justice for Mitch-pagina. Iemand heeft gefilmd hoe een motoragent een jongen geboeid aan zijn motor meesleurt, al rijdend door het centrum van Almere. Ik moet het filmpje drie keer bekijken voordat ik m’n ogen geloof.

In een reactie eronder wil iemand weten ‘wat hieraan voorafging’. Alsof er voor een agent ook maar één goede reden te bedenken is om een arrestant op deze manier door de straten te sleuren, zoals slavenmeesters met hun slaven deden, nog niet zo lang geleden. De associatie is niet zo gek, want de jongen is zwart.

Het is te schandalig voor woorden. Onrechtmatig en mensonwaardig. Onacceptabel in een land dat geciviliseerd pretendeert te zijn. Een land dat mensenrechten respecteert en gelijkwaardigheid ongeacht sekse, ras en geaardheid garandeert in de grondwet.

In dat land worden stelselmatig de rechten van mensen geschonden, júist op basis van hun sekse (twee agenten verkrachten meisje in dienstauto), ras (getuige meerdere verklaringen van ex-agenten) en seksuele voorkeur (getuige verklaringen uit mijn vriendenkring).

Ik kan er met m’n hoofd niet bij. Terwijl ik op North Sea Jazz met tienduizenden bezoekers, muzikanten, zangers en zangeressen, journalisten, roadies en fotografen in de bubbel van de universele taal van de muziek zat, draaide buiten het festivalterrein de wereld gewoon door.

Televisie- en radiopresentatrice Sylvana Simons observeert en schrijft daarover wekelijks een column in VIVA. Je kunt het blad hier online bestellen.