Sylvana’s column: Tintelen

sylvana's column

Een knappe man heb je nooit alleen, zegt een vriendin van mij vaak. Ze kiest die van haar dan ook zo uit dat niemand haar verovering op basis van zijn uiterlijk zou willen inpikken. Nu is knap natuurlijk een ruim en subjectief begrip. De een wordt wild van een strakke kaaklijn en voor een ander zijn blauwe ogen het summum. Ik zou niet in een paar woorden kunnen aangeven wat een man knap maakt, maar een stel gezonde tanden is wel een minimale vereiste. Niet voor de vriendin in kwestie dus. Dat de heren die zij uitkiest vaak net zo onbetrouwbaar zijn als hun ‘knappe’ broeders is haar nog niet opgevallen. Of wel, maar ze blijft trouw aan haar strategie.

Aan de andere kant is er m’n vriend A. Hij valt op mannen en die hoeven niet veel te kunnen of te hebben. Een lekker smoeltje is genoeg. En een stevig kontje. En verzorgde wenkbrauwen. En een hippe outfit, hoewel hij daarover zegt: “Kleding kan uit.”

Ik val niet op knappe mannen. Ik ga ze niet uit de weg, maar knap hoeft voor mij niet per se. Niet uit angst ze te verliezen aan een ander, maar omdat ik liever een mooie man heb dan een knappe. Het verschil is simpel: knap zie je meteen en mooi ontdek je. Knap is aan de buitenkant, mooi zit van binnen. En dus heb ik knappe exen die niet mooi zijn en mooie exen die niet knap zijn. En natuurlijk onknappe exen die niet mooi bleken.

Wat een man mooi maakt? Ik gooi het in de groeps-app waarin ik met vriendinnen lach, huil en dit soort brandende levensvragen bespreek. ‘De manier waarop hij naar me kijkt als ik lachend op tafel sta te dansen op een broeierige zomeravond met vrienden.’ ‘Wat een man mooi maakt, is het zelfverzonnen verhaaltje dat hij zijn zoontje voorleest voor het slapengaan.’ Als hij het zelf net zo spannend vindt en ook weer even acht is. ‘De sprankel in zijn ogen waaruit blijkt dat hij van het moment kan genieten.’ ‘Als hij gitaar speelt of geniet van het snijden van de groenten als hij zijn favoriete gerecht kookt.’

Het lijkt me duidelijk. Wat mannen mooi maakt, heeft ook volgens mijn vriendinnen niks met uiterlijk te maken. Of, zoals een vriendin appt: ‘Ik vind mijn man het mooist als hij kwetsbaar is en die kwetsbaarheid met mij deelt. Als hij zijn ware zelf aan mij laat zien.’

Schoonheid zit vanbinnen en als dat wat binnen zit aan de buitenkant zichtbaar is, dan is knap helemaal niet meer relevant. Knap raakt je in de knieën en kan je laten wankelen, maar mooi doet je hele lijf tintelen en geeft je energie.

Televisie- en radiopresentatrice Sylvana Simons observeert en schrijft daarover wekelijks een column in VIVA. Je kunt het blad hier online bestellen.