Tessa en Merel van 
The Green Happiness: ‘Een man die elke dag patat eet, is geen goeie match’

the-green-happiness

Normaal gesproken drinkt VIVA een drankje met een leuke man. Deze week gaan we aan het sap met Tessa Moorman (26) en Merel von Carlsburg (27), de vrouwen achter The Green Happiness.

Interview Tom Springveld | Foto’s Anke van der Meer

Van een spraakmakend interview in het NRC tot het tafelgesprek bij ‘RTL late night’ en de oorwassing van Arjen 
Lubach: vorig jaar waren Tessa en Merel ineens overal. Hun bedrijf groeide als kool, maar de blonde diëtisten kregen 
ook harde kritiek. Het succes van hun methode zou gebaseerd zijn op angst voor normale voeding. Hoog tijd om met Tessa terug te blikken. En waar kunnen we dat beter doen dan bij Bar & Kitchen Meatless District, het Amsterdamse walhalla voor veganisten? De zwangere Merel is nog op kantoor, druk met het lanceringsfeestje voor hun derde Green Happiness-receptenboek, en schuift later aan.

Jullie hebben veel te verduren gehad dit jaar. Heeft jullie vriendschap het overleefd?

“Gelukkig wel, want we zijn al sinds de introductieweek van de hbo-opleiding voeding en diëtetiek vriendinnen. Nadat Merel was afgestudeerd, een halfjaar na mij, zijn we samen orthomoleculaire 
geneeskunde gaan doen. Daar maakten we niet alleen elkaar superenthousiast, maar werden ook anderen enthousiast van onze ideeën. Ik werkte als zelfstandig diëtist en Merel was druk met onlinerecepten. Toen dachten we: hier kunnen we samen iets veel leukers van maken.”

Wat voor jaar was 2016?

“The Green Happiness is superhard gegroeid. Merel en ik hebben veel geleerd: hoe we een boek moeten schrijven, hoe we een bedrijf moeten leiden, maar ook hoeveel impact onze uitspraken kunnen hebben. Na het interview met het NRC werden we overvallen door alle aandacht. In de media en op social media. Die paar dagen waren echt een roller coaster. We wisten niet zo goed waar we wel en niet op moesten reageren. Uiteindelijk hebben we besloten ons verhaal te doen in een blogpost op onze website zonder op al het commentaar in te gaan. Anders blijven de reacties komen.”

Het lijkt alsof jullie vrij onverstoorbaar zijn doorgegaan.

“Het kon ons echt wel wat schelen, hoor. We denken nu beter na over wat we op papier zetten. Los van alle gekte; wat is nou eigenlijk onze missie? Er is veel verwarring over wat goede voeding is, maar de basis van alle adviezen is hetzelfde: eet minder bewerkte producten, minder vlees en meer groenten en fruit. Het wordt lastig als mensen met dezelfde missie elkaar gaan bekritiseren op nuances. The Green Happiness is natuurlijk ons kindje. Als 
iemand daar iets naars over zegt, is dat niet leuk. Tegenover één negatieve reactie staan gelukkig tien positieve. We krijgen zó veel leuke berichtjes van mensen die zeggen dat ze zich beter voelen, zijn afgevallen of meer energie hebben.”

Hoe ziet je leven eruit naast The Green Happiness?

“Ik begin m’n dag chill met een beetje meditatie en ademhalingstechnieken. Dan maak ik een smoothie en ga ik 
douchen. Ik ben niet zo van het snoozen en zet m’n wekker het liefst een uur vroeger dan nodig. Sinds ik anders ben gaan eten, slaap ik beter en word ik ’s ochtends frisser wakker. De laatste twee jaar heb ik wel minder privéleven dan daarvoor. Ik ga geregeld naar yoga, maar moet daar ook weer meer tijd voor maken. Verder ga ik graag uit. Katjelam word ik niet meer, wel een beetje aangeschoten. Ik vind het ’t leukst om ergens te gaan dansen. Op twee wijntjes kan ik al helemaal losgaan.”

Het hele interview met Tessa en Merel van The Green Happiness lezen? Check VIVA 2. De editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «