Teun Kuilboer: “Het leven is sowieso een gedoe, toch?”

teun kuilboer

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week: op het terras met acteur Teun Kuilboer (32), die vanaf september pokert in de tv-serie ‘Bluf’ en speelt in de bioscoopfilm ‘Schone handen’.

Hoe ben je als je dronken bent?

Lachend: “Nog gezelliger dan als ik nuchter ben. Ik kan me ook mateloos ergeren aan mensen die de controle verliezen als ze dronken zijn of mannen die staan te schreeuwen aan de bar. Mijn vrienden doen dat ook niet, daar heb ik ze op uitgekozen.”

En hoe zijn je katers?

“Die omarm ik. Ik laat ze over me heen komen: oké, ik voel me kut, niks aan te doen, laat ik dan maar gewoon series gaan kijken in bed. Ik ga die gevoelens niet uit de weg. Het leven is sowieso een gedoe, toch?”

Ehh…?

“Ik ben heel gelukkig, hoor, maar vind het af en toe wel een knokpartij om overeind te blijven. Ja, toch? Werk, de liefde – nu niets, overigens – verlies…”

Reden om de kroeg in te gaan?

“Nee, dat niet. Ik ben niet iemand die zijn verdriet verdrinkt. Al heb ik heus wel verdrietig aan de bar gezeten. Toen mijn moeder ziek was (Teuns moeder had een hersentumor, red.), zijn die momenten er zeker geweest. In 2012 is ze overleden. Drie jaar geleden alweer, maar het voelt nog steeds als gisteren. Voor ze doodging, dacht ik dat als zij zou overlijden, het leven voor mij ook klaar zou zijn. Maar je bent weerbaarder dan je denkt. Ik ben er zelfs sterker door geworden, denk ik. Ik had in een hoekje kunnen gaan zitten, maar heb ervoor gekozen het verdriet aan te gaan. Mijn rug gerecht en verantwoordelijkheid genomen voor mijn leven. ”

Wat betekende je moeder voor je?

“Alles. Ik was een moederskindje, ze was mijn beste vriendin en we hadden veel lol samen. Mijn moeder was achttien toen ze mij kreeg; ik heb het altijd heel gaaf gevonden dat ze zo jong was. Ze was er altijd voor me. En ze is er nu nog steeds, in mijn gedachten. Ik weet in elke situatie precies wat zij zou zeggen.”

Wat zou ze nu zeggen, denk je?

“Ik denk dat ze het fijn zou vinden als het allemaal wat stabieler zou zijn, qua werk. Dus daar werk ik nu hard aan. Ik wil nog meer van mijn talent laten zien, elke keer iets nieuws brengen. Maar ze zou ook trots op me zijn met m’n koophuis!”

Het hele interview met Teun Kuilboer lees je in VIVA 34! Je kunt het blad hier online bestellen.

Tekst: Elle Smolders
Beeld: Anke van der Meer