De ultieme tips voor Bergen volgens een local

Linn Kjos Falkenberg (34) woont al haar hele leven in Bergen. Ze is marketing coördinator bij de ‘Bergen Tourist Board’ en heeft daarnaast een succesvol reisblog: Travellinn.net.

Wat is er zo leuk aan Bergen?

“Bergen is een levendige en vooral unieke stad. Ik reis veel, maar heb nog nooit een plek gezien waar zo veel cultuur en natuur samengaan. Het is een bruisende plek met galerieën, musea, festivals, hippe eettentjes en een levendig nachtleven. En met de zee, parken en bergen op loopafstand ook nog eens een outdoor-walhalla. Vanuit Bergen kun je de mooiste fjorden in Noorwegen ontdekken.”

Wat is typisch Bergen?

“Kjøttkaker. Oftewel: vleescake. Het lijkt op de bekende Zweedse balletjes, maar dan een grotere variant. Plukfisk (uit elkaar geplukte kabeljauw) is ook niet te missen als je in Bergen bent. En de Fiskesuppe van Sóstrene Hagelin moet je proeven: de beste vissoep van de stad. Na werktijd loop ik geregeld langs de vismarkt in het centrum voor take away sushi. Heerlijk om dat in het park of bij de haven op te eten.”

In welke wijk woon je?

“Bergenhus, een wijk vlak achter Hanzekade Bryggen. Het is een mooi groen, rustig gebied. Dichtbij de zee en met Mount Fløyen – en de kabelbaan die je naar boven brengt – om de hoek. Ik hou van hiken. Minimaal één keer per week loop ik op en neer naar de top van de berg. Daar vind je een klein meer: de perfecte plek voor een picknick. Vanaf dat punt kun je nog úren verder hiken.”

Wat is volgens jou the place to be in Bergen?

“Skostredet (schoenstraat) is een upcoming straat waar de leukste bars zitten. Er hangt een fijne vibe en tijdens de lange zomernachten staat iedereen gezellig buiten.”

En wat doe je het liefst in het weekend?

“Ik hou van de zee, dus als het lekker weer is, vind je mij op of rondom het water. Ik neem dan graag met vrienden een utepils, Noors voor ‘buiten een biertje drinken’.”

Summer must do

Mount Fløyen beklimmen. “Ga hikend naar de top van Mount Fløyen voor het allermooiste uitzicht over de stad en de zeven omliggende bergen. Of stap op de Fløibanen, 
de kabelbaan in het centrum van Bergen. Die brengt je in zes minuten naar de top van de berg.” 
Visitnorway.nl

Feesten

“Behalve een restaurant is Pingvinen ook en vooral een gezellige bar. Hier proef je de beste lokale biertjes en de lekkerste popcorn met live muziek op de achtergrond. Gegarandeerd een leuke avond! (mét de locals).” Pingvinen.no

Naar buiten

Bergen International Festival “Het Bergen International Festival en Nattjazz Festival mag je eigenlijk niet missen. Vijftien dagen lang staat Bergen in het teken van kunst, muziek, theater, ballet, dance en opera.” Fib.no

Eten

Bare Vestland. “De plek om met je vrienden Noorse tapas te delen. Alles hier is goddelijk én Instagram-waardig.” #foodporn Barevestland.no

Van de straat

Unesco-site Bryggen. “Bryggen, de meest gefotografeerde straat van Noorwegen, is een must see. Geniet van de sfeer, de volle terrassen en de kleurrijke Hanze-handelshuizen. En als je er toch bent: koop een zoete Noorse bolle bij Baker Brun.”

Topshops

Røst. “Een boetiek vol mooi (en betaalbaar) Scandinavisch design waar je hebberig van wordt.” Butikkenrost.no

Meer tips van Linn? Check VIVA 26! De editie ligt van woensdag 28 t/m dinsdag 4 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «