Tom Odell: ‘Ik stond een keer halfdronken op het podium, heel naar’

Tom Odell

VIVA drinkt elke week een biertje met een leuke man. Deze week: de Britse singer-songwriter Tom Odell (25). Over karaoke in de kroeg, praten met vreemden en zijn nieuwe album ‘Wrong crowd’.

Interview: Annemarie van Looij | Fotografie: Anke van der Meer

“Moet ik nu al aan het bier?” lacht Tom Odell in het restaurant van het Amsterdamse Lloyd hotel. Het is drie uur in de middag als we de Britse singer-songwriter treffen tijdens de interviewsessies die hij houdt voor zijn nieuwe album ‘Wrong crowd’. We willen Tom natuurlijk nergens toe verplichten, maar zodra de goudgele rakker voor hem staat, drinkt hij hem met grote teugen op. “Ik had blijkbaar toch dorst…” Drie jaar geleden brak Tom Odell wereldwijd door met ‘Another love’ en ‘Grow old with me’. Dankzij zijn melancholische liefdesliedjes met
een soms stekelige ondertoon behoort de blonde zanger tot de crème de la crème van de nieuwe lichting Britse singer-songwriters en wordt hij in één adem genoemd met Ed Sheeran, Sam Smith en George Ezra. Of ie er nog eentje lust? Hij besluit voor een verse jus te gaan: “Ik moet nog de hele avond drinken, anders lig ik er gelijk vanaf,” grinnikt hij.

In de tekst van het nummer ‘Wrong crowd’ vraagt je moeder of je niet meer gaat vechten in de kroeg. Ben je zo’n vechtersbaasje?

“Vroeger. Als je met vrienden in de pub hing en net iets te veel gedronken had, dan wilde er wel eens een klap vallen. Meestal ging het over een meisje. Maar 
ik ben nooit een gevecht begonnen, ik nam het altijd op voor mijn vrienden. Mocht het nu weer gebeuren, dan zou 
ik wel twee keer nadenken voor ik me
 in een gevecht meng. Ik ben een stuk
 wijzer geworden.”

Hoeveel drink je?

“Vóór de show drink ik niets. Maar wel tijdens en na de show. Op het podium drink ik whisky. Van bier moet ik boeren. Whisky helpt me om te ontspannen en het is ook een goed smeermiddel voor mijn keel. Maar het is ook een gevaarlijk drankje, want als ik eenmaal aan het drinken ben, ga ik door. En de show gaat ook door. Ik heb een keer meegemaakt dat ik flink aangeschoten raakte op het podium. Dat is een heel nare ervaring. Want je gaat je te veel focussen op dat je alles goed wilt doen. En dan gaan er uiteraard dingen verkeerd.”

Wat gebeurde er?

“Ik kreeg de microfoon tegen mijn voortanden en geloof me: dat stuk metaal komt keihard aan. Ik dacht: die liggen in duizend stukjes op de grond. Gelukkig viel het mee. Ik ken genoeg zangers die stukken tand verloren zijn na een botsing met de microfoon. Ik haat het om de controle te verliezen, niet alleen in het dagelijks leven, zeker ook op het podium. Dus ik mag van mezelf maar een of twee glaasjes op het podium drinken. De rest bewaar ik voor de afterparty (lacht).”

Benieuwd naar de rest van het interview met Tom? VIVA 27 kun je hier online bestellen of lees het interview via Blendle.