Tygo Gernandt: ‘Op mijn 70e sta ik nog steeds op de bar te dansen’

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze keer proosten we met Tygo Gernandt (42). In september zien we hem weer in ‘Dokter Tinus’, daarnaast werkt hij aan twee films en een serie waar hij helaas, ook na twee bier, nog niks over kan zeggen.

Interview: Veerle Corstens | Foto’s: Anke van der Meer

Tygo komt aan lopen met een grote drinkbeker proteïneshake. Dat hij bier moest drinken, had hij even niet voorzien. Hij komt net uit de sportschool en wil eerst zijn eiwitten aanvullen. De alcohol moet dus nog even wachten, de sigaretten daarentegen blijven stug doorkomen, al worden die voor de foto steevast weggegooid. “Dat kan toch niet, rokend in VIVA?”

Is er nog wel plek in je leven voor een biertje op z’n tijd?

“Ik ben verslavingsgevoelig. Maar gek genoeg geldt dat niet voor alcohol. Ik kan negen glazen drinken totdat ik dronken word, meestal zijn het er minder. Alcohol is heel erg leuk als je het bij twee houdt, daarna is het een probleem voor iedereen. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor de ideeën die je in je hoofd krijgt. Ik wil liever de controle houden en mezelf blijven. Daarbij wil ik ’s avonds nog mijn teksten in duiken. Elke avond voordat ik ga slapen, repeteer ik lopend door het huis hardop mijn zinnen. Ik ben een fanaat wat dat betreft. Ik geloof dat je een tekst duizend keer kunt doen, maar dat tienduizend keer nog beter is.”

Je vader was nogal een workaholic, jij ook?

“Ja, helaas wel. Ik ben altijd zo ontzettend voor mijn carrière gegaan, terwijl ik al dertig jaar kinderen wil. Omdat mijn moeder altijd crèches aan huis heeft gehad, ben ik het gewend om voor kinderen te zorgen. Ik moest geregeld de poepluiers doen en kan gemakkelijk een groep moeilijke pubers acteerles geven. Toen mijn broer kinderen kreeg – ze zijn nu 14 en 18 – dacht ik: ik hoef niet per se. Ik voel me veel te bevoorrecht met werk, een mooie rol gaat altijd voor. Als mijn vriendin en ik bijvoorbeeld op vakantie zouden gaan, maar ik plotseling een mooie aanbieding uit Amerika of Engeland krijg, dan moet die vakantie toch echt even wachten.”

Is kinderen krijgen dan al een gepasseerd station voor je?

“Nee, ik zou dat nog steeds graag willen. Maar ik vind vijftig jaar wel echt de maximale leeftijd om vader te worden. Ik wil geen oude grijze man zijn die met zijn rollator op het schoolplein staat te wachten. Al denk ik dat ik op mijn zeventigste nog steeds op de bar sta te dansen.”

De rest van het interview met Tygo lezen? VIVA 28 kun je hier online bestellen of lees het artikel via Blendle.