Tygo Gernandt is vrij van gêne

Tygo Gernandt

Als een echte workaholic leeft Tygo Gernandt (39) voor zijn werk, maar moet hij ook gas terugnemen. Hij weet alleen niet hóe hij moet stoppen.

Geamputeerd
“Eigenlijk leef ik in m’n eentje voor twee. Daarom heb ik ook altijd gedacht dat ik niet ouder word dan vijftig. Het slaat nergens op en wil graag langer leven, maar dat getal zit nou eenmaal in m’n hoofd. Volgens mij houdt het op bij vijftig. Er is ook een moment geweest waarop ik dacht de veertig niet eens te halen. Vijf jaar geleden kreeg ik tijdens de opnames van een nieuwe film een ongeluk, waarbij ik een MRSA-bacterie opliep. Het had niet veel gescheeld of ze hadden mijn been geamputeerd.”

Vluchtgedrag
Acteren is zijn passie, maar er zijn ook donkere kanten. “Ik sta voorafgaand aan elke voorstelling nog half te kotsen van de zenuwen. Al die mensen in één zaal, je hoort het publiek ademen. Waarom ben ik hier? Waarom doe ik dit mezelf aan? Maar wanneer ik eenmaal op het podium sta, is dat allemaal weg en ben ik thuis. Acteren is ook een soort vluchtgedrag. Het is zo fijn om níet jezelf te hoeven zijn.”

Broek laten zakken
Dankzij zijn open opvoeding is de acteur vrij van gêne. “Ik geloof dat het intussen algemeen bekend is, dankzij één klein interview, dat ik op de eerste draaidag van een nieuwe productie vaak even mijn broek laat zakken. Onder het mom van: dit is ʼm, dan hebben we dat vast gehad. Dat doe ik niet zozeer om te shockeren, maar om het ijs te breken.”

Depressief
De afgelopen twee jaar worstelt Tygo met klachten van depressie. “De koek was even op. Het verwondert me dat ik zó zwart kan kijken. Het liefst wilde ik de hele dag in bed blijven liggen. Op vrije momenten wilde ik écht vrij zijn. Alleen vrienden en kennissen wisten ervan en gelukkig heb ik op tijd professionele hulp gezocht. Medicijnen gebruik ik niet, ik wil kunnen blijven voelen.”

Lees het volledige interview in Viva 35 die vanaf woensdag 21 augustus in de winkels ligt.