VIVA-400 vrouw Sam Sioua: ‘Het beste rolmodel is de betere versie van jezelf’

VIVA-400 Sam Sioua

Deze week is onze VIVA-400 vrouw Sam Sioua (40). Zij vond het halal-aanbod in de supermarkten veel te karig en besloot daarom haar eigen foodmerk op te zetten. Haar motto: je succes en groei heb je zelf in de hand.

VIVA400

‘Ik werd blij verrast door de VIVA400-nominatie. Een collega heeft me opgegeven omdat ze naar eigen zeggen mijn passie en drive bewondert, veel van me heeft geleerd en altijd bij me terecht kan. Werkgerelateerd of niet. Na die waardevolle woorden heb ik wel even een traantje gelaten.’

Hoe het begon…

‘Vanwege mijn liefde voor cijfers koos ik voor de studie boekhouden. Vervolgens ben ik als underwriter bij een verzekeringsbank gaan werken. Toen ik op mijn 24e mijn dochter kreeg, zette ik mijn carrière voor even op een lager pitje om me op haar te focussen. Na twee jaar ging ik weer aan het werk, in de binnendienst bij een verpakkingsbedrijf.

Als alleenstaande moeder moest ik ervoor zorgen dat ik voor twee kon rondkomen. Ik wilde mijn dochter ook het goede voorbeeld geven. Het gaf me de extra drive om mezelf verder te ontwikkelen, júíst door dingen aan te pakken die ik nog nooit had gedaan. Ik wist dat ik mensen kan enthousiasmeren als ik ergens gepassioneerd over ben. Met dat talent wilde ik meer doen, dus ik ging op zoek naar een functie met meer doorgroeimogelijkheden.

Die vond ik bij een ander verpakkingsbedrijf. Zo ontwikkelde ik mezelf steeds verder bij verschillende bedrijven in de foodindustrie. In 2014 werkte ik als business unit manager ethnic food en was ik verantwoordelijk voor het toevoegen van een compleet Arabisch-Turks assortiment. Erg leuk en divers.

‘Met passie en wilskracht kun je heel veel realiseren’

Door veel researchen en reizen, maakte ik inzichtelijk welke producten we in Europa op de markt konden brengen. Ik merkte dat er weinig is voor de tweede en derde generatie moslims, de nieuwe moslimmillennials. Het aanbod is absoluut geen weerspiegeling van de huidige maatschappij. Zo zijn er in de Nederlandse supermarkt nauwelijks halalproducten te koop, vooral als je even geen tijd hebt om te koken. Daarbij zijn de bestaande halalproducten vaak achterhaald, kwalitatief gezien niet hoogwaardig en qua marketing en communicatie erg saai. Een gemiste kans. Ik wil ook weleens een grappige commercial zien van een halalproduct. Zo kwam ik op het idee om een eigen halalfoodlijn te starten: Amilah Food.’

Dubbele baan

‘Met mijn businessplan ben ik op zoek gegaan naar een financiële partner. Die vond ik al snel in mijn toenmalige werkgever. Alle kwaliteiten die ik nodig had om mijn foodlijn op te zetten, vervulde ik al in mijn functie. Ze wisten dus precies wat ze aan me hadden, geloofden in mijn droom en wilden graag investeren.

Ze wilden me alleen niet kwijt. Ik bleef fulltime werken en kreeg daarnaast de kans om met hun investering mijn bedrijf Amilah Food op te zetten, met gebruik van hun afdelingen. Werkweken van tachtig uur waren in die tijd eerder regel dan uitzondering. Van productontwikkeling tot marketingstrategie: na een jaar was alles klaar om live te gaan.

Een jaar waarin ik ook twee keer een longontsteking kreeg, mijn broer overleed en mijn vader ernstig ziek werd. Terugkijkend denk ik vaak: hoe heb ik dat allemaal gedaan?! Tegelijkertijd zorgde Amilah er ook voor dat ik mijn gedachten op nul kon zetten en er uiteindelijk zelfs sterker uit kwam.

In 2017 gingen we echt van start. Die eerste twee jaar deed ik het nog naast mijn fulltime functie, met hulp van collega’s. Ondanks de minimale tijd lukte het al snel om vijfhonderd verkooppunten te realiseren. In 2018 kreeg ik de kans om me fulltime met mijn bedrijf bezig te houden en verder te groeien. De kers op de taart kwam in 2019, toen we de award kregen voor innovatiefste merk in het halalsegment op de Anuga: een van de grootste foodbeurzen ter wereld!’

Corona

‘We waren begin vorig jaar volop bezig met het verder op de markt brengen van ons merk en stonden wereldwijd op beurzen en events. Door corona kon dat ineens niet meer en dat zagen we ook terug in de resultaten.

Hier ben ik altijd heel open over geweest naar de rest van het team, dus toen ik een halfjaar geleden echt niet anders kon dan met pijn in m’n hart afscheid nemen van een aantal collega’s, snapten ze het gelukkig. Al blijft het vervelend, helemaal omdat we nog altijd heel hecht zijn.

Gelukkig gaat het inmiddels steeds beter. Ons assortiment wordt steeds uitgebreider en bestaat inmiddels uit negen smeersalades, veertien sauzen, twaalf snacks en we zijn bezig met een tortillalijn.

Om verder te groeien en ontwikkelen, ben ik in december op zoek gegaan naar een nieuwe financiële partner. Gelukkig waren meerdere partijen geïnteresseerd en vond ik in januari al de juiste match. Inmiddels zijn we gefuseerd en kunnen we weer verder bouwen.’

Amilah foundation

‘Hoe klein ik ook ben, ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij. Daarom gaat sinds de start jaarlijks 2,5% van de opbrengst naar mijn Amilah foundation, waar we elk jaar verschillende maatschappelijke projecten mee steunen.’

Diverse werkweek

‘Ik werk vaak zeven dagen per week. Voor corona was ik zeventig procent van de tijd op reis, dat is nu weggevallen. Al ziet elke week er nog steeds anders uit. Ik heb veel klantencontact, zoek naar nieuwe distributeurs en productiepartners, en begeleid productontwikkeling en marketingzaken als campagnes, de website en social media.’

Privé-werkbalans

‘Ik ontkom er niet aan om in de weekenden mijn zakelijke mails en apps bij te houden. Gelukkig vind ik het ook heel leuk. Mijn man, dochter en stiefzoon weten ook dat als we op vakantie zijn, ik vaak ’s ochtends even een halfuur mijn mail bijwerk, zodat ik de rest van de dag niets meer hoef te doen.

Twee weken offline is voor mij onmogelijk, maar die behoefte heb ik ook niet. Om te ontspannen vind ik het heerlijk om door de stad te struinen, een terrasje te pakken en lekker te eten of een film te kijken.’

Trots op

‘Mijn prachtige dochter en dat ik haar kan laten zien dat je met passie en wilskracht heel veel kunt realiseren. In de tijd dat ik alleen met haar was, had ik veel last van mom guilt. Ik was niet de moeder die op het schoolplein stond, maar altijd aan het werk was. Laatst vertelde ze dat zij zich juist herinnert dat ik haar in het weekend altijd overal mee naartoe nam.’

Lees ook
VIVA-400 vrouw Helen Kardan: ‘Mijn werk maakt me een betere moeder’

Wijze les

‘Je hebt je eigen groei in de hand en bepaalt zelf je succes. Tegelijkertijd ben je dus ook de enige die jouw groei in de weg kan staan. Die wetenschap geeft me de ambitie altijd door te gaan. Ook al gaat het niet altijd vanzelf en zit ik ook weleens met m’n handen in het haar.’

Rolmodel

‘Het beste rolmodel is de betere versie van jezelf. Zo zou ik wel wat meer geduld mogen hebben. En mogen onthouden dat iets niet snel hoeft te gaan, als het maar goed gaat.’

Onderhandelen

‘Ken je waarde en je markt. Dus doe vooraf research en luister tijdens de onderhandeling goed naar de ander. Wie weet waar hij nog meer behoefte aan heeft en hoe jij hierop kunt inspelen. Door goed te luisteren kun je daar mooi op inhaken. Weet ook dat het prima is om er op een later tijdstip nog eens op terug te komen, zodat je niet direct een beslissing hoeft te nemen.’

Grote droom

‘Dat ik mag blijven doen waar ik blij van word.’

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Tekst Kim Buitenhuis | Beeld Eline Dabekaussen