VIVA Redactioneel: Fuck fashion

 

 

Ik hou van stoffen als kamgaren, zijde, wol en tweed.

Ik hou van vorm, beeldhouwen, modeltekenen.

Ik hou niet van massa-kledingtrends.

Bij elke vorm van een kledingtrend begin ik me lichtelijk ongemakkelijk te voelen.

Zoals de chokertrend (halsbandje voor vrouwen zonder riem). Aaaaaarrrrrgghhh! Bij mijn gemiddelde supermarktbezoek kom ik er ongeveer drie tegen. Het is niet zo dat ik een trend per definitie niet mooi vind. Maar als je iets te vaak ziet, gaat het vervelen. En uiteindelijk vind ik het dan lelijk. Ook het idee dat we met z’n alles achter elkaar aanrennen zonder onze eigen (kleding)identiteit te behouden, boezemt me angst in. Consumeren maar. Brrrrrrr.

Ik hou meer van nicheproducten. Een mooi voorbeeld daarvan vind je als je googlet op nachhaltige skibekleidung. Dit bedrijf recyclet elk kledingproduct dat je bij ze afneemt. Dat gaat zo: op het moment dat jouw kledingstuk in een afvalkledingbak terechtkomt, wordt het herkend aan een codering. Met die codering wordt het uitgeselecteerd en teruggestuurd naar de fabriek waar het gemaakt is, en vervolgens verwerkt tot nieuwe kleding. Topconcept! Eigenlijk zou dit geen nicheproduct moeten blijven. Als dit een grote trend word, blijf ik voor deze ene keer hangen ?.

Deze week in VIVA lees je meer over wat er met de afdankertjes uit je kledingkast gebeurt. Zp spraken wij Floortje Dessing en Katja Schuurman. Zij zijn al jaren bezig met verantwoord design, ik ben benieuwd naar hun beweegredenen. Net als naar die van de makers van mode met een missie, ook deze week in het blad. Nederlandse ontwerpen met een schoon geweten. Gereycled, verantwoord en origineel.

VIVA 35 ligt nu in de winkel! Je kunt het blad online bestellen. Of lees het nummer via Blendle.

Wist je dat er tegenwoordig zelfs en keurmerk is voor duurzaam goud?