VIVA redactioneel: Genotstype 4/7

Altijd al 
benieuwd geweest naar de hoofden achter het 
colofon? Wie nu echt VIVA maken? In VIVA Redactioneel vertelt elke keer een ander redactielid iets over zichzelf en de nieuwste VIVA. Deze keer: Babs Jansen, Tekst Trafficer.

Weet jij jezelf altijd in benarde en gevaarlijke situaties te brengen? Misschien zit het wel in je genen,” klonk door de speaker toen ik tijdens een festival de wetenschapstent binnenstapte. Ik was volledig verrast door de masterclass die daar stond te beginnen over het ‘thrillseeking-gen’. Dit gen heeft alles te maken met de aanmaak van dopamine (het geluksstofje) en zou kunnen verklaren waarom jij altijd die gekke capriolen uithaalt en meer avontuur opzoekt dan anderen. Want, wat blijkt, dat is genetisch bepaald (dank u zeer, voorouders).

Nieuwsgierig – en een tikje aangeschoten – als ik en m’n squad waren, schoven we aan bij dit experiment. Na een korte introductie kregen we een flinke wattenstaaf gepresenteerd, die alle 58 proefkonijnen (de een wat nuchterder dan de ander) zeer vakkundig langs de binnenkant van hun wang raagden en zoals geïnstrueerd weer terug in de reageerbuis propten. Vervolgens kregen we te horen dat het nog wel een paar weken kon duren voordat de we resultaten terug konden verwachten. Vanaf dat moment barstte de discussie, theorieën, maar vooral competitiedrang in mijn vriendengroep los. De een wilde nóg liever dan de ander de grootste avonturier zijn en bad tot god voor een afwijking in zijn of haar DNA.
Ben jij ook zo iemand die altijd de grootste waaghals wil zijn? Of wil je juist eens wat meer sjeu in je leven? Geen toeval dat je deze VIVA uit het schap hebt getrokken: honderd pagina’s vol ambitieuze, prachtige mensen, die stuk voor stuk hun eigen weg volgen. Types die linksaf willen waar de rest rechtdoor gaat en daarmee ontzettend inspirerend kunnen zijn.

Reageerbuis 24 kwam terug met als resultaat: ‘genotstype 4/7’. Ik bezit gen-variant DRD4-7R en daarmee val ik als een van de weinigen in de ‘thrillseekinggroep’, de mensen die altijd een stapje verder gaan om een voldaan gevoel te ervaren. Dit tot ongenoegen van mijn vrienden, die een ‘normale’ 4/4 scoorden en van wie er een zelfs helemaal geen resultaat bleek te hebben. Er volgde al snel commentaar dat iedereen al lang wist dat ik de grootste dwaas van de groep was.

Het belangrijkste wat mij betreft? Omarm jezelf gewoon lekker zoals je bent, doe vooral waar je blij van wordt en maak je eigen keuzes. Thrillseeker of niet.

Je kunt VIVA 33 online bestellen. of lees het nummer via Blendle.