VIVA Redactioneel: Ken en Barbie

Altijd al 
benieuwd geweest naar de hoofden achter het 
colofon? Wie nu echt VIVA maken? In VIVA Redactioneel vertelt elke keer een ander redactielid iets over zichzelf en de nieuwste VIVA. Deze keer: design manager, Karin van Limburg.

Wat is imperfectie? Is dat een afwijking in je DNA of begint dat al bij een te grote neus? Volgens het woordenboek is de definitie: 1) Gebrek 2) Gebrekkigheid 3) Onvolkomenheid 4) Onvolmaaktheid. Maar als imperfectie onvolmaaktheid is, wat is dan volmaaktheid? De Kens en Barbies van deze wereld? En wie bepaalt dat?

De bewondering voor het perfecte uiterlijk wordt waarschijnlijk vooral bepaald door onze voortplantingsdrift en het streven naar het beste nageslacht. Nou bezit ik geen greintje voortplantingsdrift. Zou dat de reden zijn dat ik mensen met een imperfectie – zoals sproeten of een spleetje tussen de tanden – leuker vind dan Ken en Barbie-types? Daar is zo weinig nieuws aan te ontdekken. Bovendien, die perfectie is ook maar tijdelijk houdbaar. Uiteindelijk moet je het toch van je inhoud hebben om in je toekomst te voorzien. Onlangs merkte ik wat een ‘perfect’ uiterlijk voor effect kan hebben. Met een bloedmooie vriendin stapte ik een winkel in. Zij werd door twee (!) toegesnelde mannelijke ver
kopers geholpen, terwijl ik het zelf kon uitzoeken. 
Nu vind ik het niet erg om zelf wat uit te zoeken, 
maar het viel wel op en er sprak weinig intelligentie 
en servicegerichtheid uit. Zelf ben ik verre van perfect. 
Ik heb een nogal grote neus en een geboorteafwijking 
aan een kleine teen waardoor mijn rechtervoet er wat 
vormloos uitziet. Minder gelukkig ben ik er niet om, ik ben zelfs zeer gelukkig. Bij mijn vriendin is dat wel anders. Laatst vroeg ze: “Wat denk jij, zou een ooglift helpen? Ik denk écht dat ik gelukkig word als ik dat laat doen.” Dat denk ik niet, maar ze moet vooral doen wat ze zelf wil. Ik hoop dat ze de komende jaren leert op zichzelf te vertrouwen in plaats van op haar uiterlijk. Weet je trouwens wie ik bewonder? De mensen met vitiligo in deze VIVA (pag. 30). Ze hebben een uitstraling van ‘hier ben ik’. Dat moeten sterke mensen zijn, in deze wereld waarin je nog altijd op je uiterlijk beoordeeld wordt.

Je kunt VIVA 25 online bestellen.