VIVA Redactioneel: Koudwatervrees

viva redactioneel

Altijd al 
benieuwd geweest naar de hoofden achter het 
colofon? Wie nou écht elke week VIVA 
maken? Vanaf nu wordt dat duidelijk in VIVA Redactioneel: elke 
week vertelt een ander redactielid, van 
stagiaire tot adjunct-hoofdredacteur, iets over zichzelf en de nieuwste VIVA. Deze keer: Ellen de Jong, hoofdredacteur (a.i.)

Ik denk dat het tien jaar geleden was dat mijn partner meldde dat hij van plan was om een nieuwjaarsduik te gaan nemen. “Ja duh, don’t 
we all?” zei ik gekscherend. “Ik meen het,” zei hij. 
Ik ben wel wat gewend van deze man, maar een nieuwjaarsduik? Met een stel andere gekken op het Scheveningse strand met een Unox-muts, wanten en zwembroek het ijskoude water in hollen. Nee, dat zag ik verkeerd. Hij wilde het anders. Graag een privé-actie in 
het eerste weekend van januari, op het strand in Bakkum, 
met mij als enige toeschouwer. Om zich daarna liefdevol door mij te laten afdrogen en samen een chocolademelk met rum te nuttigen. Het liefst zou hij mét mij die zee induiken (de romanticus), maar hij weet dat dat er niet inzit. Ik ben geen held met koud water. Koudwatervrees ja. Zelfs in de zomer. Ik begrijp niet wat je bezielt om hartje winter die ijskoude zee in te lopen en kopje onder te gaan, maar manlief beschrijft het als louterend.

Ook deze VIVA is gewijd aan een duik in het nieuwe jaar, letterlijk en figuurlijk. Maar vrouwen zoeken die in bikini in de kou op de foto willen… Wish you luck! Onderschat je doelgroep nooit, zo bleek maar weer, want die vrouwen zijn er en gingen gewoon op de foto. In bikini en mét VIVA-muts (VIVA 53, pag. 30). 
Je begrijpt mijn enorme bewondering voor deze tien 
VIVA-lezers. Weliswaar was het niet ijs- en ijskoud tijdens de shoot, want de winter schijnt er door de klimaatverandering niet meer in te zitten, maar stoer blijft het.

En ik? Ik maak dit jaar graag een nieuwjaarsduik, maar dan wel figuurlijk. Met VIVA, de redactie en onze lezers. Dat betekent voor mij: niet bang zijn voor het onbekende, laten gebeuren wat er gebeuren moet en daarop schakelen en meebewegen. Of soms niet.

Rest mij jullie allemaal een sprankelend, liefdevol, bijzonder en 
spetterend nieuwjaar te wensen. Heb in ieder geval jezelf en je 
dierbaren lief. Een prachtig 2016!

IMG_5055_v0IMG_5053_v0

Benieuwd naar VIVA 53? Je kunt het blad online bestellen.