VIVA’s grote moeder-dochter-onderzoek: 16 procent vertelt haar moeder ALLES

moeder-dochter-onderzoek

Jouw moeder is de allerliefste, staat altijd klaar om bij uit te huilen en weet alles over hardnekkige vlekken. Toch? Samen met hettestpanel.nl zocht VIVA uit wat de Nederlandse vrouw écht over haar moeder denkt. En wat blijkt? Moeders zijn inderdaad lief en een kei in opvoeden, maar soms ook bloedirritant, bemoeizuchtig en iets te dol op telefoneren. VIVA.nl zet tien dingen op een rij die het onderzoek ons leert over hoe we écht over mama denken.

  1. Kleine meid Stampvoetend tegen je moeder gillen dat je geen klein kind meer bent, daar begonnen we rond onze dertiende al mee. Is het ondertussen al tot haar doorgedrongen? Neuh, bijna de helft van de vrouwen geeft aan dat ze soms nog als een kind behandeld worden door hun moeder.
  2. Geen BFF Voor 19% van de vrouwen is haar moeder een echte vriendin, maar 64% roddelt liever niet met haar moeder over de scheve tampeloeres van je laatste onenightstand.
  3. Opvoedkampioen De moeders van Nederland verdienen een medaille, want 31% van de ondervraagden koos voor het antwoord ‘Top, dat had ik zelf niet beter kunnen doen.’ Applaus!
  4. Te lief De grootste irritatie van de Nederlandse vrouw aan haar mams? Dat ze te lief is. Ja, echt! Maar niet omdat we dat bloedirritant vinden, maar omdat we onszelf dan schuldig en ondankbaar voelen.
  5. Alles of niets 16% vertelt haar moeder alles, de rest van de ondervraagden tongt nog liever met een teenslipper dan dat ze elk detail van haar leven uit de doeken doet tegenover haar moeder. Vooral sex en drugs zijn verboden onderwerpen.
  6. Open boek Hoewel 85% zegt dat ze haar moeder echt goed kent, is het nog maar de vraag of dit daadwerkelijk zo is. Wij vertellen ook niet alles aan onze moeders, dus dat kan omgekeerd net zo zijn, toch?
  7. Look-a-like De zin ‘hé, wat lijk jij op je moeder!’ is voor 5% van de dochters pijnlijk om te horen, maar 19% wordt eigenlijk wel blij van de vergelijking.
  8. Schouderklopje Het zwaaien met je schoolrapport is verleden tijd, maar 37% van de dochters zou dat schouderklopje graag wat vaker van haar mama krijgen.
  9. Schone onderbroek ‘Hoe werkt dat, een onenightstand? Neem je dan een schone onderbroek mee als je uitgaat?’ 11% weet het zeker: haar moeder snapt niets van haar leven.
  10. Ik hou van je Van die dingen die je eigenlijk wel wil zeggen, maar nooit doet: 31% zegt nooit dat ze van haar moeder houdt. Maar het is bijna Moederdag, dus zeg het nu maar gewoon!

Het moeder/dochter-onderzoek is uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 1.177 vrouwen. Meer lezen? VIVA 19 ligt nu in de winkels of kun je hier online bestellen!