Viviannes editorial: Nee voor Grey

viviannes editorial

Terwijl heel vrouwelijk Nederland collectief van haar bioscoopstoel glijdt, halen de VIVA’s hun schouders onbewogen op. ‘Fifty shades of Grey’? Ze worden er niet heel warm van. Althans: dat geldt voor bijna alle VIVA’s, ondergetekende uitgezonderd. Want laat ik er geen doekjes om winden: ik heb stiekem in vijftig tinten rood gebloosd van Mr. Greys capriolen. Nu ben ik waarschijnlijk ofwel heel erg preuts, of heb een ietwat te rijkelijke fantasie, maar potdomme… zo’n grijze verrassing met een zweepje aan je bed: ik begrijp stoelglijdend Nederland wel. Zo niet mijn waarde collega’s. “Retesaai,” was P’s oordeel. “En wat nou sm? Ze kreeg in dat hele boek misschien drie keer een flinke pets op haar billen. Much to do about nothing.”
Een ander kreeg de sm-boeketreeks nota bene van haar (ex-)schoonmoeder: op zichzelf al een aardige turn off. Haar oordeel: vreselijk slecht geschreven, fantasieloze orgasmes (keer op keer spat Anastasia ‘in duizend stukjes uiteen’) en last but not least: als hier iemand de zweep hanteert, is zij dat zelf wel. Waarvan akte. Collega S. is er na al die slechte VIVA-recensies überhaupt maar niet aan begonnen.
En de film dan? Mwah… zo concluderen de VIVA’s. De onbeschaamde Mr. Grey – of liever acteur Jamie Dornan – kruipt op het grote scherm ineens aardig in zijn schulp. Hij heeft contractueel laten vastleggen dat de kleine Mr. Grey nooit frontaal in beeld mag. Ja zeg. Terwijl hij het volgens collega E. ook al niet per se van een overweldigende dierlijkheid moet hebben (wat we toch een beetje hadden verwacht). “Hij lijkt eerder een heel jonge Mr. Darcy.” En met Mr. Darcy, dat weet iedereen, kun je hooguit seks met ks hebben en geen sex met een x. Dat onderscheid is heel belangrijk. Je kunt voortplantingsgewijs op en neer gaan (seks), of met veel lust en begeerte (sex). En daar komen we bij de kern van de zaak. Iedere vrouw – of het nou een wulps exemplaar betreft, dan wel de gemakshaarvariant – wil begeerd worden. Of zoals vriend V het poëtisch verwoordt: “Onontkoombare begeerte, begeerte die niet anders kan dan ingelost worden, het moet, zoals er in de natuur geen vacuüm kan bestaan.”
Mocht je net als de VIVA’s klaar zijn met al dat grijs: in de nieuwe VIVA vind je vier kleurrijkere, erotische verhalen uit de oude doos. Kun jij het beter, of eigenlijk: heter? Laat maar zien! Doe mee met onze schrijfwedstrijd door te mailen naar redactie@viva.nl en win honderd euro aan spannend shoptegoed.
En eh… behave!

Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur
vivianne@viva.nl
twitter.com/vbendermacher