Viviannes editorial: Vakantie

viviannes editorial

Ik zit op het puntje van mijn vliegtuigstoel. “De oven. Heb jij de oven uitgedaan?” vraag ik paniekerig. T. antwoordt: “De oven? Die hebben we de afgelopen drie dagen niet gebruikt.”
“Nou, misschien staat ie dus al drie dagen aan!”
“Die kans lijkt me klein. En als ie echt al drie dagen ongemerkt staat te loeien, kunnen die twee weken er ook nog wel bij. Maar heb jij de achterdeur op slot gedaan?”
“Neeeee…” antwoord ik zachtjes. “Jij?”
Hij kijkt me geschrokken aan. Mijn ademhaling versnelt en ik voel mijn kaaklijn verstrakken. T. schiet in de lach. “Ik wel.”

Ik ben gerustgesteld. Maar een paar minuten later zie ik in gedachten ons huis al in de fik staan. Mijn lieve katten met verschroeide staarten en…
“Shit, het strijkijzer! Het. Strijk. IJzer! Die heb ik niet uitgedaan! Dat weet ik zeker! En nu kunnen we pas over 17 uur iemand bellen om te zeggen dat dat ding nog aan staat. EN NU?!” Ik sta op het punt de stewardess te sommeren het vliegtuig rechtsomkeert te laten maken.

“Viv, doe nou even rustig. Die heb ik uit gedaan. Echt waar. Al begrijp ik niet waarom je dat ding nog hebt gebruikt. Alles in je backpack is toch al weer verkreukeld.”
Mijn backpack.
“Hé T, wat nou als mijn backpack is achtergebleven op Schiphol?”
“Dan koop ik een gloednieuwe Balinese bikini voor je. Meer heb je toch niet nodig. Laat. Het. Los.”
Ja, loslaten ja. Daar schijnt vakantie voor bedoeld te zijn. Maar daar ben ik dus niet zo goed in. Het enige wat ik met gemak kan loslaten, is elk gevoel voor relativering en risico-inschatting. En ik schijn de enige niet te zijn. Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien mensen tijdens die welverdiende (en vaak duurbetaalde) rust piekert over alles wat zich thuis afspeelt. Doodzonde! Dat gaan we vanaf nu dus anders doen. Journalist Esma Linnemann zette de beste tips en tricks voor je op een rij om in no time een fijn, leeg strandhoofd te creëren. Heeft mij ook geholpen. Ik weet zeker dat ik, als ik eenmaal met mijn bevallige derrière op dat Balinese strand lig, nergens meer van wakker lig. Hooguit van de muggen. Malariamuggen.

“Hé T., heb jij die malariatabletten nou nog in je rugzak gestopt?”

Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur
vivianne@viva.nl
twitter.com/vbendermacher

VIVA 23 ligt woensdag in de winkel! Online bestellen kan hier.