Vrouw van de week Emma Wortelboer: ‘Emma heeft schijt aan alles’

Emma Wortelboer is onze vrouw van de week. De presentatrice (24) kreeg namelijk een stortvloed aan haatreacties nadat Thierry Baudet boos wegliep tijdens een interview. 

Maf wijf, hysterische doos en linkse huppelkut: slechts een paar van de scheldwoorden die afgelopen week aan het adres van Emma Wortelboer gericht waren. De reden? Een interview met Thierry Baudet in De vooravond. In de rubriek Emma’s motie van vertrouwen ontvangt de presentatrice in aanloop naar de verkiezingen wekelijks een lijsttrekker.

Het format is vooral niet te serieus bedoeld en het gesprek met Baudet ging dan ook al snel over zijn favoriete koffie en zijn afkeer van de Nederlandse kleffebroodjescultuur. Je kunt dit flauw, kritiek- en inhoudsloos noemen, maar Baudet wist natuurlijk heus wel dat hij niet bij Emma ‘no shame’ Wortelboer zou aanschuiven voor een diepte-interview. Hij greep de oppervlakkige vragen dan ook handig aan om het gesprek voortijdig af te kappen en het interview ‘walgelijk, irritant, oppervlakkig en NPO-achtig’ te noemen. Waar je verwacht dat dit hém op kritiek zou komen te staan, was het vooral Emma die het op de socials moest ontgelden. En dat is zeker niet voor het eerst. Al vanaf het moment dat de presentatrice het uitgilde tijdens het Songfestival, begon het bashen, bedreigen en slutshamenvan Emma en langzamerhand begint het een gewoonte te worden. Het maakt niet uit wát ze precies doet, zegt of draagt, blijkbaar is haar aanwezigheid op tv al reden genoeg voor heftige reacties.

Wat vindt Emma Wortelboer zelf?

Dat Baudets woede-uitbarsting niet erg veel indruk op Emma maakte, werd wel duidelijk toen ze een foto postte van zichzelf en een heerlijk ‘klef’ broodje. Zo eentje waar Baudet in het interview zijn afkeer tegen uitsprak. En die cynische reactie is eigenlijk typerend voor Emma: ze lijkt zich van niets of niemand iets aan te trekken en laat alle haatreacties vakkundig van zich af glijden. In een korte reactie liet ze dan ook weten verder niet te willen stilstaan bij alle ophef.

Wat vinden anderen?

Zabeth van Veen, imagodeskundige

‘Emma is én knap én intelligent én zelfverzekerd én ook nog eens goed in haar werk. Dat vinden we bij vrouwen al gauw te veel. Je kunt immers niet alles mee hebben. Er ligt dus vooral jaloezie aan die heftige reacties ten grondslag. Tegelijkertijd heeft Emma natuurlijk schijt aan alles. Hoeveel shit ze ook over zich heen krijgt: ze raakt niet van slag. In elk geval niet zichtbaar. En dat vinden veel mensen lastig, want ze kunnen haar dus niet beïnvloeden. We zien liever iemand die zich afhankelijker opstelt.

Daarnaast is ze ook nog heel zelfverzekerd en zelfbewust, waardoor ze niet per se aardig overkomt. In Nederland vinden we toch al snel dat iemand bescheiden moet zijn. En dat is Emma allesbehalve, want zij is eigenzinnig en spreekt gewoon hardop uit dat ze graag in de aandacht staat. Dat maakt haar niet per se likeable. Net als die gil op het Songfestival. Die was natuurlijk wat over de top en dat kleeft nog altijd aan haar imago. In dit land houden we nou eenmaal niet zo van het hysterische. Het motto blijft: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar dat past totaal niet bij Emma.’

Yasmina Aboutaleb, columnist

‘Je mag natuurlijk kritiek hebben op het programma en op die manier van interviewen, maar ik vind het bizar hoe heftig er op Emma wordt gereageerd. Alles is zo persoonlijk. En dat is niet voor het eerst. Ik zie Emma regelmatig voorbijkomen op tv en het is duidelijk dat ze schijt heeft aan alles en geen taboes kent. Dat vind ik juist leuk en interessant aan haar, maar ze krijgt zó veel haat. Onbegrijpelijk dat haar tv-optredens zo veel lelijks losmaken.

Niet alleen bij trollen op het internet, ook bij media en collega-televisiemakers. Ik besloot daar een tv-recensie aan te wijden, want het valt me vaker op dat het vooral vrouwen zijn die zo gebashed en geslutshamed worden. Dat is een vorm van misogynie. Jaïr Ferwerda kan prima lichte, grappige items maken in Den Haag zónder dit soort gruwelijke reacties te krijgen. Dat is niet fair. Emma, maar ook iedere andere vrouw, zou op dezelfde manier beoordeeld en benaderd moeten worden.’

Angela de Jong, televisiecolumnist

‘Ik kende Emma Wortelboer eigenlijk alleen van die hysterische actie bij het Songfestival en van wat items bij YUNG DWDD, maar toen ze bij De slimste mens zat, zag ik opeens een onwijs leuk, slim en gevat meisje dat echt het complete pakket heeft.

Ik vind het dan ook heel jammer dat ze met deze rubriek bij De vooravond voor de makkelijke weg kiest. Ze speelt het verloren, onschuldige typetje, maar ze kan veel meer dan dat. Daarnaast vind ik de gekozen vorm van de rubriek ook laf. Ze zit met de rug naar de geïnterviewde en maakt allerlei gekke gebaren naar de camera. Daar houd ik niet van; doe het dan gewoon in iemands gezicht.

Deze hele rubriek is natuurlijk ook niet bedoeld om informatie over een politicus over te dragen, het enige doel is om een grappig filmpje te maken. Het gaat totaal niet over de inhoud en dat past erg bij deze tijd. Die hele verkiezingscampagne is een soort circusnummer geworden, waarbij ik politici nog net niet heb zien knikkeren met John de Mol. Ik denk dan ook dat de redactie van De vooravond maar wat blij was met Baudets reactie, omdat het reuring veroorzaakte. Sensatie, headlines en berichten op alle nieuwssites: lekker gescoord hoor. Ik vind het programma onwaardig.’

Lees ook
Vrouw van de week Gya: ‘Als vroeger Hanky panky Shanghai werd gezongen, voelde ik me ongemakkelijk’

Lisa Schaeffer, campagnestrateeg

‘Ik ben eerlijk gezegd niet erg verbaasd over het weglopen van Baudet. Hij heeft natuurlijk al eerder aangegeven dat hij de NPO niks vindt en dat hij drastisch wil saneren, dus dat hij dan ook kritiek levert op dit interview met Emma, komt zeker niet als een verrassing. Ik durf niet te zeggen dat hij dit van tevoren zo heeft gepland, maar ik denk wel dat hij er baat bij heeft om dit zo te doen. Het past in elk geval perfect in zijn strategie. In de aanloop naar de verkiezingen wil een politicus immers niets liever dan zo veel mogelijk aandacht genereren.

En dit interview met Emma gaf hem de gelegenheid om in de media te komen en een statement te maken tegen de NPO en – zoals hij het noemt – het mediakartel en de onzinnige journalistiek. Die kans grijpt hij aan, in dit geval ten koste van Emma.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Onder redactie van Michelle Wolfkamp | Beeld: BrunoPress