Vrouw van de week: Nikkie de Jager: ‘Mijn droom is werkelijkheid geworden’

vrouw van de week Nikkie de Jager

Deze week is de vrouw van de week Nikkie de Jager. Want: de YouTube-visagiste (27) groeide uit tot dé ster van het Eurovisie Songfestival.

Het Songfestival is een typisch gevalletje van you love it or you hate it. Of je geniet intens van de glitter, glamour en over de top optredens óf je vindt alles vreselijk, overdreven en vals. In het meningendoolhof over het liedjesfestijn lijkt een middenweg niet te bestaan, maar over één ding bleek iedereen het roerend eens: Nikkie ‘Tutorials’ de Jager was de grootste ster van de week.

Op YouTube is de visagiste al jarenlang mateloos populair – ze heeft niet voor niets 13,8 miljoen abonnees – maar tijdens het Songfestival kon ook het grote publiek kennismaken met Nikkie. Dit was overigens eerst helemaal niet de bedoeling, want eigenlijk zou ze alleen te zien zijn als online host. Het Songfestival van 2020 werd echter afgelast en in het alternatieve Europe shine a light vervulde ze zo’n glansrol dat ze definitief als vierde presentatorwerd toegevoegd.

Een perfecte keuze, want naast doorgewinterde televisiepersoonlijkheden als Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, was het Nikkie die de harten van de kijker veroverde. Met haar zelfverzekerde uitstraling, killer dresses in de kleuren van de transgendervlag, humor en perfecte Amerikaanse accent, knalde ze de Europese huiskamers binnen. Geen enkele negatieve comment, alleen maar complimenten en positiviteit. Helemaal terecht, maar in de huidige tijdgeest mag dat best een wonder worden genoemd. En dat zegt eigenlijk alles over Nikkie.

Wat vindt Nikkie de Jager zelf?

‘Het was altijd mijn allergrootste droom om ooit het Songfestival te mogen presenteren. Ik heb oneindig veel tranen gelaten toen die droom werkelijkheid werd. Ik ben enorm trots en blij dat ik daar namens Nederland, maar ook namens mijn community mocht staan.

De laatste keer dat er een trans-vertegenwoordiging was, was Dana International in 1998. Daarna was er heel lang helemaal niemand, totdat ik er nu gelukkig mocht staan. Het was een eer om de kleuren van de transvlag te mogen vertegenwoordigen in mijn jurken, maar alsjeblieft: laat mij niet de laatste zijn.’

Wat vinden anderen?

Angela de Jong, televisiecolumnist
‘Ik was enorm onder de indruk van de Songfestival-shows, maar het was vooral Nikkie die me opviel. Eerst zou ze slechts een bijrol hebben als online verslaggever, dus ik vond het al enorm verrassend dat ze een aanzienlijk deel van de show droeg. En toen bleek ze ook nog een waanzinnig goede presentatrice!

We kennen haar natuurlijk van de make-upvideo’s en als leuke Wie is de mol-kandidaat, maar nu stond ze te shinen in het grote Ahoy. Zo natuurlijk en authentiek, met haar charisma trok ze alle aandacht naar zich toe.

Vooraf dacht ik dat Chantal de koningin zou worden, maar Nikkie zette haar in de schaduw. Ik zat zelf in de zaal tijdens de generale repetitie en Nikkies entree maakte een enorm gejuich los. Ze is een rolmodel voor heel veel jongeren. Het is bewonderenswaardig hoe zij haar chantage heeft weten om te toveren tot een onwijze zegetocht voor haarzelf.

Ze is een voorbeeld voor veerkracht, moed, doorzettingsvermogen en talent. Ik ben heel benieuwd wat ze nu gaat doen, want ik heb geen enkele twijfel dat dit een vervolg gaat krijgen. Eigenlijk is Nederland te klein voor Nikkie, de hele wereld ligt aan haar voeten.’

‘Chantal zou de koningin worden, maar Nikkie zette haar in de schaduw’

Freya Terpstra, namens Transgender Netwerk Nederland
‘Ik kijk altijd met plezier naar het Songfestival, maar deze editie was wel heel speciaal voor me. Nikkie is een groot icoon in onze transcommunity en ik vond het fantastisch om te zien dat zij de show wist te stelen. Ook mooi dat ze een statement maakte in haar jurken met de kleuren van de transvlag. Een klein gebaar, maar dat betekent veel voor onze community.

Daarnaast vond ik het vooral mooi om te zien dat iedereen lyrisch was over Nikkies talenten. Ze stond daar niet omdat ze transgender is, maar omdat ze ontzettend getalenteerd is en een hele mooie presence heeft op het podium. Natuurlijk was ze al succesvol voor haar coming-out en daardoor laat ze zien dat ze zo veel meer is dan alleen transgender.

Ze is een selfmade woman én een prachtig rolmodel voor onze gemeenschap. Laten we hopen dat ze ook een positieve invloed heeft op de Songfestivalcultuur, want het is natuurlijk bizar dat er in ’98 voor het laatst een transpersoon meedeed.’

Zabeth van Veen, imagodeskundige
‘Ach Nikkie, wat ben je leuk! Bij een klein, specifiek publiek was ze natuurlijk al langer razend populair, maar de afgelopen tijd kon niemand meer om haar heen. Wat haar zo populair maakt? Het belangrijkste is haar talent, ze is een kunstenaar en er zijn maar weinig visagisten beter dan zij. Dat doet haar imago goed, want je kunt van alles van haar vinden, maar niet dat ze slecht is in haar vak.

Daarnaast durft ze ook haar kwetsbare kant te laten zien. Ze deelt regelmatig make-uploze foto’s, maar natuurlijk was het vooral haar coming-outvideo die indruk maakte. Op een valse manier werd ze gedwongen om uit de kast te komen, maar pakte zelf de regie. Ze was over de hele wereld nieuws, maar het werd zó positief ontvangen. Dat was het moment dat ook in ons land een breder publiek haar in het hart sloot. In Nikkies geval best uniek, want wij Nederlanders zijn toch van het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

We zijn geen fan van glitter en glamour, dus Nikkie is vrij on-Nederlands. Ze is immers bepaald geen doorsnee, gewone vrouw. Ze is dol op hysterische jurken met glitters, maar draagt deze met stijl en charme. Het is geen overdreven toneelstukje, het is wie zij echt is. En daar kunnen we heel erg trots op zijn.’

Lees ook
Spraakmaker van de week Raven van Dorst: ‘Ik wil leven zonder hokjesdwang’

Dave Boomkens, Songfestivalkenner en -fan
‘Nikkie was ontegenzeggelijk de koningin van deze Eurovisie-editie. Haar natuurlijk klinkende Engels, de tongue-in-cheek-stijl van de Tutorial-filmpjes en de online LookLabs waarin ze sprak met deelnemers: alles was even goed. En dan ook nog de trotse transvlag-kleurrepresentatie in haar jurken, fantastisch!

Dana International liet de wereld zien dat de scheidslijn tussen man en vrouw niet zo strak is en ik zie het echt als een Eurovisie-hoogtepunt dat Nikkie haar na al die jaren opvolgt. Dat is ook waar mijn liefde voor het Songfestival vandaan komt: de verhalen die het met zich meebrengt en de lessen die we eruit kunnen halen.

Het Eurovisie fungeert voor mij als een soort geschiedenisboek, als een scherpe spiegel van Europa. Het Songfestival is zoveel meer dan vriendjespolitiek en goedkope outfits. De liedjes vertellen stukjes geschiedenis waarvan we anders nooit hadden gehoord. Zulke verhalen moeten verteld worden, dát is voor mij Eurovisie. En Nikkie? Zij was hét visitekaartje voor Nederland. Telkens als zij in beeld kwam, voelde ik me hartstikke trots.’

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Onder redactie van Michelle Wolfkamp | Beeld: GettyImages