Vrouwen die met poppen spelen: ‘Mijn duurste is zeshonderd euro’

poppen spelen

De tijd van met poppen spelen ligt ver achter ons. Of niet? Er zijn volwassen vrouwen die er nog steeds gek van zijn. Meet Blythe: een schattig popje met enorme ogen en een volwassen prijskaartje.

Door: Maaike Helmer | Foto’s: Hannah Lipowsky

Loes (24) is net klaar met haar studie SPW. Ze heeft zes echte Blythe dolls en negen ‘nepperds’. Best een investering, als je net bent afgestudeerd.

“Ik zag Blythes voor het eerst in de agenda van een vriendin, en vond ze meteen te gek. Bij de foto’s stond de naam Gina Garan. Ik zocht haar op via internet en zij bleek een fotograaf die de Blythes weer op de kaart heeft gezet. Omdat zij de popjes uit 1972, oorspronkelijk het enige productiejaar van Blythe, had gefotografeerd, werden ze in 2001 weer in productie genomen. Een paar maanden nadat ik die agenda had gezien, kocht ik mijn eerste poppen. Een tweeling, van honderdvijftig euro. Inmiddels heb ik er al veel gekocht en ook weer verkocht. Ik heb zowel echte Blythes als nepperds, ik denk dat ik er in totaal in vijf jaar tijd ruim tweeduizend euro aan heb uitgegeven. Best veel, als je pas net klaar bent met je studie. Toch heb ik er geen spijt van. Sommige mensen kopen een iPad, die is na een paar jaar niks meer waard. Blythes worden vaak zelfs veel méér waard.”

“Ik vind de poppen prachtig: cute, artistiek en echte karakters. In elk karakterpopje herken ik ook wel iets van mezelf. Gelukkig vindt mijn vriend ze ook wel leuk. Mijn duurste Blythes zijn zeshonderd en vierhonderd euro. Die komen uit de BL-collectie, dat zijn de eerste ‘nieuwe’ Blythes uit 2001 en er zijn er negen van (zie kader, red.). Het liefst zou ik die negen ooit allemaal hebben. Mijn ouders weten volgens mij wel dat mijn poppen best wat kosten, maar ik bespreek het niet met ze. Ik denk dat ze best een beetje zouden schrikken. Al zouden ze het niet afkeuren. Ze weten dat ik verstandig ben, ik zal nooit geld uitgeven aan iets stoms. Mocht het ooit nodig zijn, dan verkoop ik mijn Blythes. Blythe blijft hoe dan ook in mijn hart. De pop heeft ook een online community, erg leuk. We hebben ook af en toe Blythe-meetings, waarbij we met een groep afspreken en onze Blythes meenemen. Aan het eind gaan dan al die poppen samen op de foto. Blythe is meer dan alleen een popje. Het is een droomwereld.”

Meer lezen over met poppen spelende vrouwen? Ze zijn te vinden in VIVA 15, die nu in de winkel ligt. Je kunt het blad ook online bestellen: klik hier. Of lees het artikel via Blendle.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.