Hamsteren! Vrouwen met hun voorraadkast

voorraadkasten

In de speciale Forum-VIVA van deze week doen drie vrouwen een boekje open over hun voorraadkasten, die zij piekfijn op orde hebben. Hoe zit dat bij de dames op de VIVA-redactie? Vier van hen vertellen.

VIVA’s Lisanne (27), woont samen met vriend.
“Wat ik altijd in mijn voorraadkast heb? Pasta, risotto, couscous, maanbrood, koekjes, ijsjes, chips, toastjes, bouillonblokjes en kokosmelk. En frisdrank, bier en wijn, als dat ook telt. Voorraden chocola komen er bij mij niet in, want ik ken mezelf: dat eet ik meteen op. Snacks uit de vriezer heb ik ook nooit.
Een keer per week gaat mijn vriend naar de Aldi of Lidl en dan koopt hij de hele winkel leeg. Met een grote grijns laat hij dan de bon zien. Het verbaast me nog steeds hoe veel je daar kan halen voor weinig geld. Maar we doen niet al onze boodschappen daar. Per week geven we samen ongeveer 70 euro uit. Twee avonden per week eten we buitenshuis.
Ik gooi bijna nooit eten weg. Soms weleens pasta, als ik bijvoorbeeld teveel heb gekookt. Maar mijn vriend eet heel veel, dus meestal komt die pan wel leeg! En als er écht veel over is, bewaar ik het voor de lunch de dag erna.
Ik ben verslaafd aan Skippy pindakaas uit Amerika. Die is zo lekker zoet! Tegenwoordig verkopen ze deze in Nederland, maar vroeger sloeg ik massaal potten in als ik op vakantie was.”

VIVA’s Marjolein (43), woont met man en kind (6).
“Ik heb helaas geen plek voor een enorme voorraad, maar bij mij kun je al-tijd aankloppen voor pasta, knakworsten, Knorr Wereldgerechten en bakmeel voor cupcakes. Dat laatste komt vaak van pas als mijn nichtje of buurmeisje langskomt. In de garage staat standaard een doos ice tea van de Aldi. Mijn man is daar dol op en die megaverpakkingen kosten niks, dus eens in de zoveel tijd slaan we een flinke voorraad in.
In Spanje verkopen ze hele leuke zakjes die je in je gin tonic kan doen, waar een smaakje aan zit. Ze hebben allerlei soorten, zoals kardemom en jeneverbes. Ik ben groot fan! Als ik op vakantie ben, moét ik dan ook flink inslaan.
Vier keer per week doe ik boodschappen. Waar dat is, verschilt per keer. Ik ben erg gevoelig voor spaaracties en laat me daardoor beïnvloeden. Vorige week vroeg ik mijn kind: ‘Gaan we vandaag voor de tollen of de dierenplaatjes?’ Erg hè?
Ik gooi meer weg dan ik zou willen. Soms vergeet ik dat ik iets heb gekocht en kom ik er pas achter als het al over datum is. Ik probeer nu bewuster te kopen en mezelf in de supermarkt af te vragen: ga ik dit echt helemaal opeten? Zo nee, dan koop ik het niet. Het gaat al beter dan voorheen. ”

VIVA’s Katy (25), woont op zichzelf.
“Welke dag of maand het ook is, in mijn voorraadkast vind je altijd rijst, pasta, sushivellen, bouillonblokjes en chips. Ook heb ik veel frisdrank, wijn en bier voor als er iemand onverwachts langskomt. Verder zorg ik dat ik altijd producten als tomaat, sla en geitenkaas in huis heb, zodat ik iets in elkaar kan flansen als ik geen zin heb om naar de supermarkt te gaan. Frituursnacks zal je bij mij niet vinden, want ik heb geen frituurpan. Bewust, want ik weet dat die anders veel te vaak aan gaat.
Ik doe twee keer per week boodschappen voor ongeveer 20 euro. Ik plan niet per dag wat ik ga eten, maar bereken wel goed hoeveel ik nodig heb. Eten weggooien doe ik bijna nooit. Als ik restjes heb, vind ik daar meestal wel een oplossing voor. Dan maak ik er bijvoorbeeld soep of salade van.”

VIVA’s Babs (23), heeft een huisgenoot.
“Mijn voorraadkast is minimaal, want ik eet bijna alleen maar verse producten. Het enige wat ik altijd heb is havermout, muesli, kruiden en bouillonblokjes. Ik eet nooit uit pakjes, dus die zal je bij mij niet aantreffen. Kant-en-klaar maaltijden komen er al helemaal niet in. Dat beschouw ik niet eens als eten, zo chemisch.
Ik doe ongeveer drie keer per week boodschappen, maar er zijn ook weleens weken dat ik elke dag in de supermarkt te vinden ben. Ik geef er zo’n 30 euro per week aan uit. Ik heb een huisgenoot, maar we koken altijd gescheiden. Minstens twee dagen per week eet ik niet thuis. Producten weggooien doe ik nauwelijks, want ik koop altijd efficiënt in.”

De Forum-VIVA ligt nu in de winkel. Bestel ‘m hier!

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.