Wende Snijders doet het op gevoel

Haar nieuwe album ‘Last resistance’ ligt sinds mei in de winkel en nu toert Wende Snijders (35) langs de clubs met haar najaarsstour. Met VIVA sprak de zangeres onder meer over het lastige studioproces, haar woede en verdriet.

Opgesloten
“Ik zat wekenlang opgesloten in de studio. Alleen, in een geluidsdichte ruimte zonder ramen. Ik dacht dat ik gek werd. Waarom wilde ik dit? Er zijn momenten geweest waarop ik letterlijk tegen de muren aanvloog en over de grond rolde. Maar ik wist: ik moet volhouden. Negen maanden later was ik in Berlijn, waar we het album ‘Last resistance’ zouden opnemen. Ik hoorde hoe de violisten het arrangement aan het inspelen waren. Het was zo mooi. Het klopte. Dát was het moment dat ik weer verliefd werd op mijn vak. Het vak dat ik in die donkere studio vervloekt had. Het is een onvoorwaardelijke liefde: dit wil ik mijn hele leven blijven doen.”

Servies door de woonkamer
Je verwacht het misschien niet, maar Wende heeft een redelijk kort lontje. “Ik heb een reptielenbrein en kan heel makkelijk ontploffen. Het is niet zoals bij die boze man in het verkeer; mijn woede richt zich meer op mezelf. Ik heb dat altijd al gehad, het zit in mijn karakter. Ik kan er nu gelukkig beter mee omgaan dan vroeger. Toen vloog er wel eens een compleet servies door de woonkamer. Ik ben heel blij dat ik die fik in me heb, maar er moet wel iets goeds uitkomen. Zoals een betere yogahouding. Of een tekening. Als ik boos ben, pak ik een schetsblok en ga ik helemaal los. Ik heb boeken vol woede-tekeningen. En ze zijn best mooi. Zo zie je: ik gebruik mijn boosheid op een constructieve manier.”

Time-out
Na haar concert in Carré koos Wende ervoor om een tijdelijke break te houden. “Acht jaar lang had ik keihard gewerkt, maar na dat concert was ik op. Ik kon niet meer. En wilde ook niet meer. Op dat moment besloot ik voor een time-out te kiezen. In het begin was ik vooral erg bang. Was het wel slim geweest? Wat als mensen me zouden vergeten? Gelukkig kon ik mezelf ervan overtuigen dat het goed was, waardoor ik eindelijk kon ontspannen. Vanuit die state of mind borrelden ideeën op voor nieuwe projecten en liedjes, en een halfjaar later stond ik mijn plannen uit te werken in de studio.”

Je leest het volledige interview met Wende in VIVA 43, die vanaf woensdag 16 oktober in de winkels ligt.