William Spaaij: ‘Ik word op de tweede date al serieus’

william spaaij

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week hebben we een date met 
William Spaaij (32), die nu in het theater staat 
met de musical ‘De Tweeling’.

Interview: Elle Smolders | Foto’s: Anke van der Meer

We ontmoeten William bij hem om de hoek, in de Foodhallen in Amsterdam. 
In een van de bierbarretjes kiest hij 
samen met de barman – baard, knotje – een fritz-kola uit.

Dit is een bierbar.

“Haha, I know. Maar ik vind bier echt niét te zuipen. Volgens mij vindt iedereen zijn eerste biertje vies en ‘leer je het drinken’. Dat geeft wel aan hoe vies bier dus eigenlijk is. Maar ik drink sowieso bijna niet. Ik heb een middenrifbreuk, waardoor ik sneller last krijg van maagzuur. En ik vind het fijn om écht fit te zijn 
als ik speel, zoals nu met ‘De Tweeling’. Drie redenen om niet te drinken dus. Die ik ook steevast alle drie moet noemen. 
Ik blijf me toch lullig voelen als ik mijn appelsapje bestel.”

Je was vorig jaar nog verloofd…

“Klopt. Vorig jaar was op alle vlakken mijn meest bewogen jaar ooit. By far! 
Wat dat betreft tref je me op een mooi punt. Precies één jaar geleden was ik verloofd, had ik een creatieve functie bij Albert Verlinde Entertainment en wist ik voor de komende twee jaar welke musicals ik zou spelen. In één maand
tijd, maart 2015, kwam er een fusie waardoor mijn functie verviel, werden die producties uitgesteld en werd ik single. Best bizar.”

Moeilijk?

“Toen zeker. Nu ben ik er oké mee. Noortje en ik waren vijf jaar samen en ik heb daarvoor altijd relaties gehad. Ik ben iemand die graag commit, graag samen is. Het is wennen om dan alleen 
te zijn. Maar we zijn écht als vrienden uit elkaar gegaan en spreken elkaar nog geregeld. Ook nu ze inmiddels iemand anders heeft. Niet zomaar ‘iemand’ ook.”

Barry Atsma! Hoe is dat voor jou?

“Vreemd vooral. Het is vreemd om op Facebook of nu.nl een nieuwsbericht
tegen te komen over je ex met een ander. Maar, en dat klinkt misschien cliché,
ik gun Noor oprecht al het geluk van de wereld. Ik hoop heel erg dat ze gelukkig zijn samen.”

Heb je zelf al een nieuwe liefde?

“Nee. Ik heb wel een wilde tijd gehad, vrij snel na de breuk. Vluchtgedrag, denk ik. Maar de laatste drie maanden bevalt het alleen zijn me goed. Ben ik vooral verliefd op de boeken die ik aan het lezen ben. Alleen zijn is ook wel gezond voor me, merk ik nu.”

Hoe bedoel je?

“Shit, ik vertel veel te veel nu. Maar ik heb een enórme crush gehad. Ik was héél verliefd. Zij niet. Het, of ík, ging te snel, denk ik. Ik kan ook wel ‘veel’ zijn, dat ontken ik niet. Ik ben iemand die op de tweede date al serieuze onderwerpen aansnijdt en het graag over de ander laat gaan. Het liefst zou ik dit interview overnemen en vragen hoe jij in elkaar zit. Maar ik weet nu dat dat kan afschrikken. ‘Wow, wacht effe vriend, ik ken je net!’ Die crush is daarin een goede les geweest, een reality check: rustig aan, tranquilo! Maar goed, dat neemt niet weg dat ik graag met iemand zou willen zijn.”

Tinder?

“Heb ik gedaan, maar dat is het niet voor mij. Net als Happn en The Inner Circle. Het leukste is toch een café binnenlopen en daar iemand tegenkomen. Gewoon een leuk, spontaan, gezellig meisje. En niet te moeilijk. Vooral dat. Veel meisjes doen moeilijk…”

Het hele interview met William Spaaij is te lezen in VIVA 7. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.