Zarayda Groenhart: “Ik ben een schijterd”

zarayda groenhart

We kennen Zarayda Groenhart (32) van de televisie, maar inmiddels is de presentatrice bezig met het veroveren van de online wereld. Haar platform theWhyGirl gaat als een speer, en ook haar talkshow op TLC doet het goed. VIVA sprak met Zarayda.

Je hebt je losgemaakt van de tv-wereld en bent voor jezelf begonnen. Een dappere keuze. “Ik heb meer dan tien jaar in die wereld gewerkt. Hartstikke leuk en leerzaam, maar ik merkte dat ik meer diepgang wilde. Ik verzon in mijn tijd bij de televisie aan de lopende band ideeën voor rubrieken en programma’s, maar kreeg vaak te horen dat het niet binnen de formule van tv paste. Ik merkte dat ik steeds minder vaak mijn gekke ideeën de ruimte gaf. Om dat creatieve in mij niet te verliezen, wilde ik voor mezelf kiezen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een heel leuke tijd gehad bij BNN. Maar ik voelde dat ik klaar was voor een volgende stap. Het idee van een online platform voor vrouwen speelde al langere tijd door mijn hoofd. Nu moest ik voor mezelf de mogelijkheid creëren dat idee om te zetten in werkelijkheid. Zo kwam theWhyGirl tot stand.”

Je hebt meteen gezegd: ‘Ik maak een wekelijkse talkshow.’ Dat is nogal een uitdaging voor een internetleek. “Geloof me, er zijn nachten geweest dat ik dacht: oh my god, waar ben ik aan begonnen. Maar gaandeweg lukte het. Het concept van theWhyGirl is in de basis heel simpel: een vrouw die tijdens een gesprek op de bank in mijn woonkamer vertelt over de keuzes die ze heeft gemaakt in haar carrière en in de liefde. Maar dan wel zonder dat Facebookmasker van moeiteloos succes.”

“Ik heb vaak gezegd dat mijn ambities bij een eigen talkshow lagen, maar collega’s en leidinggevenden vertelden me dat dit maar voor weinig mensen is weggelegd. Ik heb lang getwijfeld of ik mezelf met dat idee kon verzoenen: dat ik geen talent had voor een talkshow, en heb mijn droom toen bijna in de ijskast gezet. Het grappige is dat de talkshow die nu op TLC wordt uitgezonden, gewoon in mijn eigen woonkamer is opgenomen. Er heeft dus een hoge pief in het hoofdkantoor van TLC in Londen naar mijn programma gekeken en gezegd: ‘Oké, go.’ Dat vind ik zo’n bizar idee. Zit ik daar met al mijn drukke handgebaren, wat ik overigens moest afleren bij de televisie, op mijn eigen bank te praten met andere vrouwen. Dat is toch geweldig!”

Wat doe je nu anders dan, dat het wel lukt? “Ik heb geleerd dat je om hulp kunt vragen. Ik wist ook niet alles, maar als je eerlijk durft te zijn over dingen die je niet weet, is er altijd iemand die je wil helpen. Ik vond die vraag eng, wat als mensen zouden denken: als je er de ballen verstand van hebt, wat doe je hier dan? Daardoor heb ik veel plezier laten liggen. Zoals met het BNN- programma ‘Try before you die’. Ik ben een schijterd, maar durfde dat nooit toe te geven. En dan moet je ineens heel stoere dingen doen samen met Sophie en Dennis, zo’n beetje de stoerste mensen op aarde. Ik worstelde er heel erg mee of ik moest toegeven dat ik bang was. Ook mijn deelname aan ‘Wie is de mol?’ vond ik heel eng. Vooral omdat er een leidinggevende in mijn omgeving was die dacht dat ik het niet zou kunnen. Er is letterlijk gezegd: ‘Als heel Nederland ziet dat jij in feite een saaie doos bent, dan heb je dat alleen aan jezelf te danken.’”

Het hele interview met Zarayda lees in je VIVA 30, die vanaf woensdag 16 juli in de winkels ligt.
Tekst: Annemarie van Looij. Beeld: Hüsne Afsar