Bregtje Visser: ‘Denk aan het onmogelijke, en doe dát’

bregtje visser

Bregtje Visser (35) werkt als productmanager voor Leaseweb Global, en zette onlangs de stichting GenderTalent op. Daarmee wil ze de arbeidsmarktpositie van transpersonen zoals zijzelf en anderen met een genderdiverse achtergrond verbeteren.

Tekst Katy Boer | Foto’s Kristi Jungcurt

Waar komt die ondernemersgeest vandaan?

“Mijn moeder deed veel vrijwilligerswerk, en was daar heel ondernemend in. En mijn vader was een rasechte ondernemer. Ik heb het dus van huis uit meegekregen. Ik heb meerdere bedrijven opgezet, van nieuwe mediaconcepten tot een incubatorbedrijf en een bedrijfje dat tijdens de zomerperiode topstudenten inzette om bedrijven te helpen met het schrijven van een businessplan. Ze liepen allemaal goed, al ben ik ook een keer alles verloren. Ik had een mediabedrijf waarmee we interactieve applicaties voor de vastgoedsector maakten. Gebruikers konden swipend door het aanbod van de makelaar heen, en dit was nog voor de komst van de smartphone. Het lukte helaas niet om de vaste kosten te dekken en investeringen te doen, de salescapaciteit kwam te laat en we zaten midden in de crisis. Grote klanten van ons gingen failliet, en ook al deed ik maximaal mijn best, ik raakte alles kwijt. De weken erna was ik verdoofd, het was ontzettend zuur. Maar achteraf gezien heb ik er veel van geleerd. Ik ben nog scherper op de cijfers geworden, heb in die tijd bijvoorbeeld leren boekhouden. Ik ben er veel sterker uit gekomen.”

‘Ik ben weleens ontslagen omdat ik gender ben’

Dat was ook het moment dat je wisselde van gender. Waarom toen?

“Ik had een raad van commissarissen, had vijftig man personeel, veel klanten en relaties. Dan ga je niet zeggen: ik kom morgen als vrouw naar kantoor. Hoewel het zakelijk in de shit liep, gaf het me privé heel veel ademruimte. Ondernemer Annemarie van Gaal zei ooit tijdens De Week van de Ondernemer: ‘Ik heb het meest geleerd van de momenten waarop ik compleet opnieuw moest beginnen.’ Dat was bij mij precies zo. Ik raakte veel hoogopgeleide vrienden kwijt en veel contacten uit de studentwereld. Het was een zure appel, maar het gaf ook veel ruimte. Daar kun je op twee manieren mee omgaan: of je weet niet wat je ermee aan moet en trekt je terug, of je ziet open deuren. Ik deed dat laatste.”

Waarom ben je GenderTalent gestart?

“Ik verdien goed en vind dat ik dat geld niet moet bewaren tot na mijn dood, maar er juist tijdens mijn leven iets mee moet doen. Ik dacht: op welk vlak onderscheid ik me? Dat bleek op het gebied van werk. Doordat ik als vrouw mijn hoofd boven het maaiveld uit steek, loop ik weleens tegen issues aan en krijg ik meer weerstand dan anderen die dat niet doen. Werk zoeken na mijn verandering was erg lastig, en ik ben ook weleens ontslagen omdat ik gender ben. Ik ben een bestuur gaan zoeken en samenwerkingen gestart met COC, FNV en TNN, en het is gelukt om binnen een halfjaar de stichting op te richten. Ik hoop dat er over twee jaar een organisatie staat die een grote omzet draait. Niet voor mijn eigen portemonnee, maar om echt iets te doen wat impact heeft en de zichtbaarheid van transgenders te vergroten. Dat doen we op drie manieren. We hebben een groep van GenderTalenten, zoals ik, Susanne Schattenberg (HR strateeg bij Randstad Groep) of Simon Doomernik (Rockstart), die een voorbeeld kunnen zijn, iets te zeggen hebben en anderen kunnen helpen. Die ‘anderen’ zijn enerzijds de groep transgenders die werken maar vaak slecht betaald krijgen of geen goede arbeidspositie hebben. Wij helpen ze hun inkomen te verbeteren, en willen het bedrijf waar ze werken ook helpen door hun vragen over genders te beantwoorden. Ook kunnen we deze groep helpen bij het starten van een eigen bedrijf door middel van coaching of financiering. De andere groep, bijvoorbeeld mensen die langdurig in de bijstand zitten, helpen we aan werk, door middel van coaching, bemiddeling, proefwerkplaatsen of de BBZ (Bijstand voor zelfstandigen).”

‘Kijk hoe mannen het doen. Wat zijn hun regels? Wat kan ik daarvan leren?’

Heb je carrièretips voor andere vrouwen?

“Tijdens mijn studie dacht ik niet dat ik ooit bij een bedrijf in dienst zou gaan. Maar ik deed het wel en leer er ontzettend veel. Voor anderen werkt dit misschien omgekeerd: die durven de stap naar een eigen onderneming niet te maken. Je eigen aannames houden je tegen, terwijl je carrière veel sneller zou kunnen gaan zonder die aannames. Als je denkt aan het onmogelijke, denk er dan ook over na hoe je het gewoon kunt doén. Dan is het niet meer onmogelijk. Als je zo denkt, doorbreek je heel veel opgelegde regels en kun je nieuwe stappen maken. We leggen onszelf vooroordelen op. Kijk eens hoe mannen het doen. Wat zijn hun regels? Wat kan ik daarvan leren? Hou ik mezelf niet te klein? De meest sexistische opmerkingen krijg ik van vrouwen. Zoals: ‘Wat heb je daarvoor moeten doen?’ Daarmee halen vrouwen zichzelf naar beneden. Kijk naar je talenten, dat is waar het uiteindelijk om draait.”

Gezocht: ambitieuze, ondernemende vrouwen!
Ben jij net als Bregtje een ondernemende vrouw en altijd on the move? Of ken je een inspirerende zakenvrouw die een plek in de VIVA400 verdient? Geef je nu hier op voor de VIVA400!

VIVA op tv
VIVA heeft een eigen tv-programma. In ‘On the move’ rijdt blogger Yara Michels door het hele land in een Renault om VIVA400-vrouwen op te zoeken en te interviewen. Zien? ‘On the move’ wordt van zondag tot en met woensdag om 17.45 uur, 21.15 uur, 00.00 uur en 01.00 uur uitgezonden op Net5.