Hoe is het met… VIVA400-winnares Anne Leferink?

anne leferink

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november worden de jaarlijkse VIVA400 awards weer uitgereikt! Omdat het wachten ons nu al te veel wordt, blikken we terug op de editie van 2014. Wie waren de winnaressen en vooral: hoe is het nu met ze? Deze keer: Anne Leferink, die de award in de categorie Knappe Koppen binnensleepte vanwege de ontdekking van een nieuwe methode om bot- en kraakweefsel te creëren.

Vorig jaar deed je een bijzondere ontdekking. Hoe staat het daar nu mee?

Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om meer inzicht te krijgen in de processen die betrokken zijn bij het vormen van de kleine stukjes weefsel. Een voorbeeld daarvan is dat we hebben onderzocht of we bloedvatwandcellen met stamcellen kunnen combineren in ons systeem. Als bloedvaten kunnen ingroeien kan een groter stukje weefsel gecreëerd worden dan wanneer het weefseltje niet doorbloedt is.

Binnenkort zullen we een stapje dichter bij de kliniek komen, we gaan namelijk in samenwerking met een groep uit Sydney een implantatie-studie in enkele konijnen uitvoeren. Helaas is het uitvoeren van dierstudies tot op heden onvermijdelijk in het proces waarbij je implanteerbare materialen ontwikkelt. Desondanks deze belangrijke stap, duurt het bij een positief resultaat toch nog zeker enkele jaren voordat we op mensen kunnen gaan testen. Dit betekent helaas ook dat we voorlopig geen geld kunnen verdienen aan onze vinding. Daardoor zijn de financiële middelen voor ons onderzoek beperkt. We proberen met weinig mankracht en gelimiteerde voorzieningen ons werk toch door te zetten. De komende maanden zal het onderzoek vallen of staan met het aantrekken van subsidies.

Wat hoop je in de toekomst nog meer te bereiken?

Ik hoop op korte termijn persoonlijke subsidies te verwerven die mij kunnen helpen mij (verder) te ontwikkelen als onderzoeker en onderzoekleidster. Mijn visie is dat onderzoek niet binnen de universiteiten moet blijven, maar dat vindingen ook zoveel mogelijk gevaloriseerd moeten worden. Mijn ambitie is dan ook om mijn vinding op de markt te brengen, zij het binnen een eigen bedrijf of onder de vleugels van een grotere organisatie.

Hoe waren de reacties op het feit dat je de VIVA400 award in de wacht sleepte?

De reacties waren heel wisselend. Een enkeling deed de prijs af als een social-media-stunt en benadrukte dat het geen wetenschapsprijs is. Echter, het overgrote deel van de mensen was juist enthousiast dat er op deze manier positieve aandacht is voor de vrouwen die wetenschap bedrijven. Mijn nominatie en de prijs hebben mij in de kijker gespeeld en veel erkenning opgeleverd. Hopelijk heeft dit positieve gevolgen voor toekomstige financiering van mijn werk.

Ken jij iemand die het verschil maakt binnen haar vakgebied? Of hé, misschien ben je het zelf wel! Nomineer diegene dan voor de VIVA400 awards 2015. De winnares wordt op 17 november tijdens het event bekendgemaakt.

Klik hier om jezelf of iemand anders op te geven voor de VIVA400 awards 2015!

Beeld: Gijs van Ouwerkerk