Hoe is het met… VIVA400-winnaressen Rebecca Wiering en Jennifer Breaton?

rebecca wiering en jennifer breaton

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november worden de jaarlijkse VIVA400 awards weer uitgereikt! Omdat het wachten ons nu al te veel wordt, blikken we terug op de editie van 2014. Wie waren de winnaressen en vooral: hoe is het nu met ze? Deze keer: Rebecca Wiering en Jennifer Breaton, oprichtsters van de eerste commerciële zeewierboerderij van Nederland: Zeewaar, die vorig jaar de VIVA400-award in de categorie Eco in de wacht sleepten.

Hoe was het om de VIVA400 award in de categorie Eco te winnen?

Een volslagen verrassing! We hadden de andere genomineerden gegoogled en daarna leek de kans klein dat ons zeewier tussen al dat interessante werk van andere vrouwen zou kunnen winnen. Qua timing was het trouwens een uitdaging om het evenement bij te wonen. De dag van de uitreiking waren we in Zeeland om zeewierbaby’s te planten in de Oosterschelde. Een enorm koude en grijze dag, maar ideale omstandigheden voor de baby’s. Er zat van alles tegen, en toen we van het water afkwamen bleek heel Nederland vol files te staan. Met de ouderwetse kaart op mijn schoot en de navigatie als back-up zijn we via talloze omwegen terug gereden naar Amsterdam waar we als de wiedeweerga de werkkleren verwisselden voor iets meer representatief en toen met de hakjes op de fiets naar het College Hotel. Al die moeite deden we omdat we ten eerste enorm vereerd waren met de nominatie, maar ook om VIVA te steunen in hun missie om aandacht te geven aan de professionele prestaties van vrouwen. We dachten niet dat we zouden winnen. Eenmaal op locatie ontdekten we dat die eer ons inderdaad ten deel was gevallen, en toen moesten we heel snel, met een glas champagne, omschakelen. Op het moment van de uitreiking werkten we al twee jaar zeven dagen per week, zonder vakanties. Dat moest, om alles op de rit te krijgen. Maar die avond, met de VIVA400-award voor Eco in handen, werd luid en duidelijk antwoord gegeven op de vraag die midden in de nacht wel eens door je hoofd speelt als het allemaal even teveel lijkt te worden: “waar doe ik dit voor?!”

Heeft het winnen van die award iets voor jullie veranderd?

Het heeft op verschillende fronten effect gehad. We kregen veel reacties van consumenten die interesse hadden gekregen in onze producten en dat is natuurlijk geweldige free publicity. En tijdens vergaderingen met partners en klanten merkten we dat zij deze award heel serieus namen. Vooral mannen! Hoe dan ook is Zeewaar constant in beweging omdat we aan het begin staan van een nieuwe industrie in Nederland waarin wij nog de pioniers zijn. Dus we groeien ieder jaar. Het mooiste is dat Nederland in vrij korte tijd zeewier echt serieus is gaan nemen als iets dat lekker en gezond is.

Hoe zien jullie de toekomst van Zeewaar voor jullie?

Dat Zeewaar de harmonie tussen mens en planeet actief bevordert staat altijd bovenaan ons prioriteitenlijst. Maar even concreet: met onze zeewierteelt-ervaring hebben we ook veel aan producttesten gedaan. We kunnen onszelf inmiddels zeewierexpert noemen, ook al ontdekken we bijna iedere dag toch weer iets nieuws. Met de opgedane kennis kunnen we veel betekenen voor onze directe en indirecte afnemers, vooral wat betreft de kwaliteit en de smaakmogelijkheden. We zien Zeewaar verder doorgroeien in die rol, en ontwikkelen het bedrijf ook tot voortrekker van duurzame zeewierteelt in Europa. Wij zien een parelketting voor ons. Pareltjes van kleinschalige zeewierboerderijen langs de kusten van Europa. De kleinschalige opzet is beter voor het milieu dan grootschalige boerderijen. Al die zeewierboerderijen werken met elkaar samen, en leveren grootschalige afzet. Daarmee creëren we een nieuwe ‘industrie’ in Nederland en in de EU, met kennis en werkgelegenheid dat verspreid wordt over verschillende regio’s. Uiteindelijk kan zeewierconsumptie in Europa een groot verschil maken in de vraag over hoe we 9 miljard mensen gaan voeden in de toekomst. Het is heel simpel: in de EU aten we praktisch geen zeewier. Zeewier zit vol eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen. Door zeewier aan ons dieet toe te voegen, kunnen we minder dierlijke en plantaardige eiwitten consumeren. Want land is schaars, de zee niet. Maar de zee is wel fragiel en moet beschermd worden tegen onduurzame praktijken. Vandaar dat het telen van zeewier het juiste antwoord is!

Ken jij iemand die het verschil maakt binnen haar vakgebied? Of hé, misschien ben je het zelf wel! Nomineer diegene dan voor de VIVA400 awards 2015. De winnares wordt op 17 november tijdens het event bekendgemaakt.

Klik hier om jezelf of iemand anders op te geven voor de VIVA400 awards 2015!