Hoe is het met… VIVA400-winnares Lieke Poppelaars?

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november worden de jaarlijkse VIVA400 awards weer uitgereikt! Omdat het wachten ons nu al te veel wordt, blikken we terug op de editie van 2014. Wie waren de winnaressen en vooral: hoe is het nu met ze? Deze keer: decoratieschilder Lieke Poppelaars. Vorig jaar sleepte ze de VIVA400-award in de categorie Creatief binnen, nadat ze haar creatieve stempel op de beroemde Efteling-attracties had gedrukt. Haar talent wordt ook internationaal opgepikt.

Hoe was het om de VIVA400 award in de categorie Creatief te winnen? Hoe waren de reacties?

Om de VIVA400 award te winnen in de categorie Creatief, was heel bizar! Iets wat ik nooit, tot op het laatste moment, zag aankomen. Voor mij was het al een hele eer om überhaupt op de lijst te staan, dat het werk achter de schermen een keer opgevallen was. Als ik alle andere genomineerden zag in mijn categorie dacht ik: ‘”wauw, wat tof om daar tussen te staan.” Als meisje uit een klein dorp, tussen zulke succesvolle vrouwen in de grote stad! Maar als je dan je naam hoort, is het toch ineens echt. Een extra pluim op het harde werken. Op zo’n moment realiseer je je waar je het allemaal voor doet. Dat is een fijn gevoel, en een fijne motivatie om aan terug te denken als je even baalt van het harde werken.

De reacties waren overweldigend. Mijn vrienden en familie zaten live mee te kijken en ik voelde hun spanning en aanwezigheid. Toen ik won, wist ik het ook gewoon zeker: ik ben er gekomen door mezelf te zijn, dus zal ook ontspannen en als mezelf op het podium staan! Het ‘BN’er gevoel’ kwam even sterk naar voren, terwijl ik in het dagelijks leven altijd op de achtergrond sta. Dat was vooral wennen, maar ook een extra motivatie om door te gaan met hetgeen waar ik mee bezig was. Mijn eigen dromen nastreven, mensen waarderen het. Ook word ik door opdrachtgevers sneller serieus genomen, dat vind ik het leuke om te zien wat zo’n titel met je doet. Het is nu bijna een jaar geleden, maar denk er vaak aan terug.

Vorig jaar was je druk met een project voor Disney Shanghai. Waar ben je nu mee bezig?

Momenteel werk ik aan een project voor Phantasialand. Ook staan er projecten voor Disney Vietnam en Parijs op de planning. Nieuwe parken, dus nieuwe uitdagingen. Het is grappig om te zien hoe snel mensen je nu benaderen voor een opdracht, omdat je die award gewonnen hebt. Voor mij voelt elke opdracht als een nieuwe uitdaging, en vind dat nog steeds even spannend als voorheen.

Welke droom zie jij carrière wise het allerliefst in vervulling gaan?

Voorlopig is het elke keer opnieuw een droom als ik grotere projecten krijg voor Disney of Universal. Ik heb nog lang niet alle parken gehad, en elk park heeft opnieuw weer eigen wensen, eisen en persoonlijkheden. Dat maakt het zo interessant. Uiteindelijk hoop ik mijn eigen kennis in de praktijk over te kunnen brengen aan een nieuwe generatie. En ze vooral te stimuleren om hun eigen dromen na te streven. Ik wil blijven groeien, blijven ontwikkelen in mijn vak, blijven hopen dat mijn dromen uitkomen, maar ook alles op me af laten komen. Zo ontstaan de leukste projecten!

En ooit.. als al mijn kennis is overgedragen, je een nieuwe generatie ziet groeien, je de tijd hebt om vrij werk te maken, zal er een collectie schilderijen komen van Lieke Poppelaars, net zoals Herman Brood, Vincent van Gogh en dat soort grote namen. Ooit… ach, dromen zijn er toch om na te streven?

Ken jij iemand die het verschil maakt binnen haar vakgebied? Of hé, misschien ben je het zelf wel! Nomineer diegene dan voor de VIVA400 awards 2015. De winnares wordt op 17 november tijdens het event bekendgemaakt.

Klik hier om jezelf of iemand anders op te geven voor de VIVA400 awards 2015!