VIVA400-man Barry Atsma over ambitie, succes en vrouwen

barry atsma

Ambitie vindt hij de aantrekkelijkste eigenschap van een vrouw, daarom is Barry Atsma de perfecte host van de VIVA400. ‘Soms wordt ambitie verward met succes hebben en aan de top staan, maar daar gaat het niet om,’ zegt de 42-jarige acteur skypend vanaf een filmset in Boedapest.

Jij presenteert dit jaar de VIVA400: waarom zei je meteen ‘ja’?

“Ik heb twee dochters van negen en zes en ik vind het grappig om te zien dat zij langzamerhand rolmodellen krijgen naar wie ze opkijken. Ze ontmoeten collega’s van mij, zoals Isa Hoes, Noortje Herlaar en andere leuke, stoere vrouwen die ergens een passie voor hebben, en daarvoor gaan. Ik heb het gevoel dat ik straks bij de VIVA400 de rolmodellen van mijn dochters mag gaan feliciteren: ik doe het dus eigenlijk voor hen.”

Je zei eerder in VIVA dat jij ambitie de aantrekkelijkste eigenschap van een vrouw vindt. Waarom vind je dat zo belangrijk?

“Ambitie levert een twinkeling in de ogen op, dat is sexy. Ik vind het aantrekkelijk als ik een vrouw hoor praten die met iets bezig is, waar ze vol enthousiasme voor gaat. En daarnaast is het ook gewoon interessant om een vrouw te ontmoeten met wie je gesprekken kunt hebben. Iemand die een passie heeft, iets bijzonders doet in haar leven en zich ontwikkelt. Kijk, het leven gaat nergens over, we vliegen rond op een rotsblokje in het universum. Dan kun je er maar beter iets van maken, voelen dat je ergens voor gaat, dat je ergens om kunt lachen, ergens bang voor bent en ergens kracht uit kunt halen – een vrouw met ambitie heeft dat allemaal.”

Dus wij vrouwen moeten allemaal een rete-interessante carrière hebben?

“Het maakt niet uit wat je doet, je kunt ook op een klein niveau ambitieus zijn. Mijn moeder was lange tijd huisvrouw toen wij nog kind waren. Ze ging daar helemaal voor, was heel erg met onze ontwikkeling bezig en daarnaast stopte ze veel energie in vrijwilligerswerk met vluchtelingen. Soms wordt ambitie verward met succes hebben en aan de top staan, maar daar gaat het helemaal niet om. Je kunt ook gedreven zijn zonder het van de daken te schreeuwen. Waar ik zo mee uitgepraat ben, is het type voetvalvrouw. Ik kijk als guilty pleasure weleens programma’s over voetbalvrouwen of Hollywood wives en dan denk ik alleen maar: dat je je druk kan maken over het leer op je bank, dát soort ambitie trek ik helemaal niet.”

Voor jou geen vrouw die thuis op die nieuwe leren bank zit te wachten?

“Dat lijkt me verschrikkelijk. Voor mij is een relatie humor hebben, elkaar stimuleren en elkaar kunnen loslaten. En dan niet: hier heb je mijn creditcard, ik laat je los in de PC Hooftstraat. Of dat je thuiskomt en vraagt: ‘Hoe was je dag, heb je nog een jurkje kunnen vinden?’ Het moet inhoud hebben en niet alleen over uiterlijkheden gaan.”

Kan een vrouw ook té ambitieus zijn, waardoor het onaantrekkelijk wordt?

“Jazeker, jaren terug was ik op een omroepborrel en ik had toen net het eerste seizoen van ‘Rozengeur & wodka lime’ achter de rug. Het was de tijd dat ik wat bekender begon te worden en in de media werd neergezet als hunk. Ik zat aan tafel met wat collega’s en ineens stond er een meisje voor mijn neus dat te weinig aan had, te bruin was en te dik was opgemaakt. Ze straalde alleen maar uit: ik wil nu een relatie met jou, want jij kunt mij verder helpen. Ik schoot keihard in de lach, omdat het er zo vanaf droop en dacht alleen maar: jezus, wat ben jij grenzeloos ambitieus! Het interesseerde haar geen hol dat ze er bloed-ordinair uitzag, ze wilde gewoon duidelijk maken dat ze hogerop wilde komen. Ik vond dat zo onaantrekkelijk, al dacht ik later wel: die gaat nog ver komen. En dat is ook gebeurd, want deze niet nader te noemen mevrouw is heel groot geworden en getrouwd met een heel beroemde man.”

Tekst: Jill Waas
Beeld: Hollandse Hoogte