Viva400: Wat rijmt er op blijheid?

Dookje van Dieren (32) is zangeres, actrice en pianiste bij LOS Muziektheater, waar zij ook het merendeel van de muziek voor schrijft. In 2011 won LOS de Viva400-award in de categorie ‘aanstormend talent’. Nu tourt LOS met haar tweede voorstelling FCKD door Nederland. Dookje werkt ook als componiste en arrangeur.

Vrij zijn
Vrij zijn. Een bijna legendarisch liedje van Marco Borsato toen deze aan het begin van zijn carrière stond. “Liefde komt ooit. Ze wil nu alleen maar vrij zijn”. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat de originele tekst “Vrijen ze wil alleen maar vrijen. Liefde komt ooit. Ze wil nu alleen maar vrijen” was, maar dat dat werd afgekeurd door de platenmaatschappij, of misschien wel door Marco zelf. Want vrijheid staat liefde niet in de weg, en andersom. Ik denk trouwens dat echte vrijheid bestaat uit het zelf opstellen van je beperkingen en je grenzen. Een mens heeft een kader nodig. De vrijheid zit ‘m in het zelf bepalen wat dat kader is. Immers; een mens die zichzelf in de boeien slaat is nog steeds vrij!

Vrijheidsbeperkende factoren
Ik heb vandaag een vrije dag. Nou heb ik bepaald dat mijn vrijheid in het leven door een aantal factoren wordt beperkt: factor 1 is vriendjelief, die vandaag toevallig ook vrij is, en dus iets leuks samen met mij wil gaan doen. Factor 2 en 3: mijn honden, dienen zich ‘s morgens ver voor uitslaaptijd aan omdat ze naar buiten moeten. Ik heb deze keuzes in alle vrijheid en met liefde gemaakt, en voel me elke dag weer gezegend!

Lekker neuspeuteren
Factor 4, mijn huis, is de reden dat ik moet werken. Gelukkig is dat leuk werk, en tevens vrijheidsbeperkingsfactor 5: Ik sta vier keer per week met cabaretformatie LOS op de planken. Veel vrijheid is er tijdens onze voorstelling niet: Een tekst veranderen kan een collega in de war sturen, en waar een kantoormedewerker lekker ongebreideld zijn neus kan uitgraven tijdens zijn typewerkzaamheden, naar de wc kan wanneer hij wil, of even kan hoesten of aan zijn kont kan krabben, moet ik mij anderhalf uur per avond volledig in dienst stellen van de voorstelling. Toch zijn er momenten waarop ik mij geheel kan laten gaan: Als pianiste begeleid ik de liedjes in de voorstelling, en dan neem ik de vrijheid om er op los te improviseren. Geen noot klinkt hetzelfde, ik bepaal de tempi, hoe hard of hoe zacht het klinkt, en hoe hoog of hoe laag. Een dramatische pauze, een extra tingeltje aan het eind? Die piano: Dat is voor mij vrijheid.

Te paard
Ik was laatst op Terschelling met mijn vriend en onze twee lieve honden. Het was er de hele week verschrikkelijk weer geweest. Maar op onze laatste middag op ’t eiland konden we een paar uur naar buiten. Hij op een paard, ik op een paard. De duinen in, het strand op. Mijn glimlach was zelfs door de zanderige zeewind niet van mijn gezicht te vegen: dit is als pianospelen. Dit is blijheid.

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. En had je het al gezien? De Viva400-lijst van 2013 staat online! Bekijk de topvrouwen op viva.nl/viva400, laat je inspireren en stem.