VIVA400: Vind je vrijheid in 5 stappen

Jennifer Delano (30) is eigenaar en oprichter van PR-bureau DelanoPR. Ze is PR-agent voor MKB bedrijven en runt een PR-platform voor ZZP’ers. Eerder won ze met haar werk een JCI Internet Award.

Het is een mooie case: hoe vind jij je vrijheid? Maar hoe zorg je daar nou precies voor? Wanneer ik terugkijk op mijn leven heb ik mijn vrijheid in een paar stappen gevonden. Volg de 5 stappen en kijk wat jij op jezelf kan toepassen.

Stap 1: Besluiten Dat je Goed Genoeg Bent
De eerste stap is de moeilijkste geweest. Tijdens mijn jeugd heb ik zowel van mijn ouders als van mijn pesters te horen gekregen dat ik niet genoeg was. Of mijn hoofd stond ze niet aan, of onder het mom ”doe maar normaal je bent al gek genoeg” hoefde ik het vooral niet in mijn hoofd te halen iets meer te willen. Onder andere gesteund doordat een vriendin vertelde: Jennifer, jij bent geweldig en jij kan zoveel meer! besloot ik dat ik genoeg ben. Heel bevrijdend.

Stap 2: Pak Je Koffers
Mijn koffers pakken was echt een sleutelmoment in mijn leven. Ieders leven wordt verdeeld in ”ervoor en erna” en dit was mijn moment. Ik was 17 jaar oud, deed havo en wilde niets anders dan weg. Het voelde alsof ik de keus moest maken voor leven of dood. Mijn thuissituatie was niet meer leefbaar, ik voelde me onbegrepen en zat vast in een strijd die niet de mijne was. Ik besloot die middag om mijn spullen te pakken en de volgende dag weg te gaan. ’s Avonds draaide ik mijn slaapkamerdeur op slot en de volgende dag fietste ik in de vroegte weg om nooit meer terug te komen. Het is kiezen voor jezelf. Vrijheid in pure vorm.

Stap 3: Volg Je Dromen
Wanneer je eenmaal twee stappen heb genomen, is nummer drie aan de beurt. Nadat je ruimte hebt om te doen wat je wil doen en je hebt besloten dat jij goed genoeg bent, is de volgende stap het volgen van je dromen. Persoonlijk had ik er een hele lijst. Ik wilde catwalks lopen, films maken, een cd inzingen: etc etc. In een paar jaar tijd was ik mijn lijst door en ik vind het geweldig. Wat is er mooier dan je dromen uitvoeren. En na de eerste lijst maak je een tweede – en daar word je nog gelukkiger van!

Stap 4: Start Je Eigen Plan
Voor mij was het vrijheid om mijn eigen bedrijf te mogen neerzetten. Vrijheid om heerlijk te werken aan de ideeën die ik heb. Het is geweldig om met je auto door het hele land te crossen om klanten te bezoeken en verder te mogen helpen aan zichtbaarheid. Zichtbaarheid door een blog zoals deze of het verkrijgen van media-aandacht door het creëren van nieuws. Door te werken aan en in mijn eigen bedrijf werk ik aan mijn eigen plan. En dat doe ik liever dan werken in een plan van iemand anders.

Stap 5: Combineer Werken En Dromen Door Te Doen
Ultieme vrijheid is het werken aan je dromen. Ik ben nu bezig met het werken aan mijn doel om 100.000 mensen vooruit te mogen helpen. Dat is enerzijds door kennis te delen op mijn PR platform, maar nu ook anderzijds te gaan bouwen aan www.pestenisnietleuk.nl. Het doel is om binnen twee jaar een empowerende site te zijn om kinderen die gepest worden, gepest werden of er informatie over willen hebben. Vrijheid zit in de combinatie, jouw dromen en jouw werk. Met een passie kan je geld verdienen, en geld geeft tijd om jouw dromen uit te voeren.

En nu jij…
Wat is jouw droom? Waar heb jij vrijheid voor nodig? Waar wil jij mee bezig zijn? Wat is de les die jij geleerd hebt en die jij wil delen? Het allermooiste is dat jij alles in je hebt om het te doen. Jij bent in staat dromen waar te maken. Omdat ik weet dat je het kan: gefeliciteerd met de beste versie van jou!

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. De Viva400-lijst van 2013 staat online! Stemmen kan niet meer, maar de topvrouwen bekijken wel:  viva.nl/viva400.

Credit fotograaf: Bibi Veth