VIVA400-vrouw Daria van den Bercken: ‘De beloning op het podium is waanzinnig’

daria van bercken

Met haar vleugel hangend aan een kraan in São Paulo, spelend op een rijdende aanhangwangen of ‘gewoon’ in een concertzaal: Pianist Daria van den Bercken (36)  zet klassieke muziek bij jongeren in de spotlights. Maar wat doet ze de rest van haar tijd?

Tekst Katy Boer | Beeld Andreas Terlaak

Studietijd

“In pianospelen heb ik altijd wel zin, maar piano studéren, wat het grootste deel van het werk is: niet altijd. Wat mensen namelijk weleens vergeten, is dat je de dingen moet instuderen die je nog niet onder de knie hebt. Het is altijd ploeteren en extra focussen en balen als het mislukt. Maar ik hou gelukkig ook van werken, want dan kom je nog eens ergens. En de beloning op het podium is waanzinnig. Daar doe ik het voor. Als het even tegenzit, denk ik dan ook daaraan. In mijn vrije tijd achter de piano speel ik stukken door die ik eventueel op een later tijdstip wil instuderen voor op het podium. Of ik bedenk projecten eromheen waardoor mijn carrière anders is dan standaard.”

Vrije tijd

“Laatst ontmoette ik een collega-pianist die als regel heeft dat hij op tournee geen dagen vrij neemt om iets van het land te zien, maar elk uur studeert. Op die manier heeft hij thuis honderd procent de tijd voor zijn privéleven en daar ontspant hij. Dat idee stond me aan, dus probeer ik dat nu ook te doen. Gelukkig is mijn vriend ook freelancer en kunstenaar en heeft hij veel gereisd, dus hij begrijpt mijn levensstijl.”

Een terugblik naar de VIVA400 van vorig jaar.

Je leest meer over Daria en haar werk in de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 32. Het blad ligt vanaf woensdag in de winkel of kun je hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.