VIVA400-vrouw Jiske Griffioen: ‘Ik weet nu waar ik het voor doe’

jiske griffioen

Vorig jaar was een goed jaar voor rolstoeltennisser Jiske Griffioen (31). Ze won Roland Garros, de Australian Open en mag zich daardoor nummer één van de wereld noemen. Momenteel traint ze voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze is dus altijd on the move en zó combineert ze dat met haar privéleven.

Tekst Katy Boer | Foto Maaike van Haaster

Doei schuldgevoel

“Toen ik een jaar of 20 was, kostte het me meer moeite dan nu om verjaardagen, feestjes of uitgaan over te moeten slaan. Ik had weleens een schuldgevoel, dat het misschien toch niet de goeie keuze was. Maar ik weet nu goed waar ik het voor doe en wat ik wil.”

Thank god voor social media

“Natuurlijk is het weleens moeilijk, maar ik ben nooit heel lange periodes weg. Meestal een week of drie, en daarna heb ik genoeg tijd om met mijn familie en vrienden door te brengen. Die zijn er inmiddels ook wel aan gewend dat ik vaak weg ben. Door social media en Facetime is het tegenwoordig makkelijk om contact te houden en op de hoogte te blijven.

Rijk leven

“Ik ben geboren met een open rug en daarom zit ik in een rolstoel. Die stoel is maar een hulpmiddel, ik heb een gewoon en rijk leven en ik kom overal. Ik denk dat ik tot halverwege mijn dertigste kan blijven tennissen. Ik richt mezelf nu helemaal op Rio en daarna kijken we verder. Maar ik ben nog 100 procent gemotiveerd!”

In de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 27 lees je meer over Jiske. Het blad ligt vanaf woensdag in winkels of kun je hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.