Dit zijn de winnaressen van VIVA400 2016

Alle 38.000 stemmen zijn geteld. Na maandenlange voorbereidingen was het donderdagavond eindelijk zover: de VIVA400-awards werden uitgereikt. En wat was het spannend! Presentator Dennis Weening maakte in de prachtige Laurenskerk in Rotterdam bekend wie er met de felbegeerde awards naar huis gingen.

Beeld Melanie Marsman

Het was de negende keer dat de prijzen werden uitgereikt. Vijf juryleden hebben zich over de genomineerden gebogen en kwamen tot de volgende winnaressen.

In de categorie Creatieven: Mea Dols de Jong

Move over, Paul Verhoeven! De carrière van regisseur Mea Dols de Jong begon met een knal toen haar afstudeerfilm If mama ain’t happy, nobody’s happy op filmfestival IDFA in première ging. De internationale pers was lyrisch over de film en Mea scoorde er wereldwijd meer dan twintig prijzen mee. Het Amerikaanse tijdschrift Variety riep haar onlangs zelfs uit tot een van de European film makers to watch. Gaan we doen.

In de categorie Knappe Koppen: Nupur Kohli

Je werk zou maar op je 26e in de Verenigde Staten en Canada gepubliceerd worden. Afgestudeerd arts, strategisch healthcare-consultant, zakenvrouw en auteur (!) Nupur Kohli weet waar ze het over heeft. Haar kennis op het gebied van stress en productiviteit wordt samengevat in een boek dat dit jaar verschijnt, eerst in de VS en Canada en daarna ook in Nederland. Verder reist ze de wereld over om lezingen te geven, waaronder diverse TEDx Talks.

In de categorie Wereldverbeteraars: Sanne Bolkenstein

Er zijn van die momenten waarop je beseft: wat hebben we het goed in Nederland. Sanne Bolkenstein ontdekte tijdens haar reis door Oeganda dat veel meisjes daar niet naar school gaan vanwege hun menstruatie. Maandverband is er namelijk niet. Daarom bedacht Sanne de AFRIpads, wasbaar maandverband dat wordt gemaakt door Oegandese vrouwen. Haar topidee sloeg aan: inmiddels werken 150 vrouwen aan de productie en er zijn miljoenen stuks verkocht.

In de categorie Zakenwonders: Lenneke van Ingen

Hou je vast, want ondernemer in hart en nieren Lenneke van Ingen heeft niet één, maar vier goed lopende bedrijven op haar naam staan. Bureau A Million Faces scout persoonlijkheden voor tv-series en reclames. Creative Connectors is een agentschap voor jong talent in de media- en entertainment-branche. Daarnaast runt Lenneke luxe bed & breakfast Steel in hartje Amsterdam, en yogacentrum Bluebirds. Hoe dóét ze dat?

In de categorie Krachtpatsers: Sanne Wevers

Na haar glorieuze gouden plak op de evenwichtsbalk verwierf Sanne Wevers wereldfaam. Het sportavontuur begon allemaal toen de stoere turnster nog een meisje van zes was. In korte tijd turnde ze zich omhoog naar de mondiale top, en in Rio behaalde ze met tweelingzus Lieke en de rest van het Nederlandse team een historische zevende plaats. Let op onze woorden: dit is nog maar het begin.

Voor het eerst werd er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt aan degene die de meeste stemmen heeft weten te bemachtigen.

Publieksprijs:  Najima & Rachida Kharbouch

Deze zussen vormen sinds 2014 het blogduo Healthy Sisters. Hun YouTubekanaal heeft op dit moment ruim zestienduizend abonnees. De dames steken traditionele Marokkaanse recepten in een gezond jasje. Vier jaar geleden ging bij de zussen de knop om: samen vielen ze maar liefst vijftig kilo af. Ze kregen zo veel vragen over hoe ze dat toch aanpakten, dat ze besloten hun tips te delen met de buitenwereld. Inmiddels zijn Najima en Rachida ook actieve hardlopers (met hoofddoek!) geworden.

Meer VIVA400? Volg facebook.com/viva400 en lees al het nieuws rondom de VIVA400 op de VIVA400-website.