VIVA’s 5 favoriete creatieven aller tijden

VIVA400_LOGO 2015

Op 17 november worden de VIVA400 awards weer uitgereikt, waaronder in de categorie Creatieven. Maar welke creatieve geesten hebben echt hun stempel achtergelaten in de geschiedenisboeken? Wij presenteren: onze vijf favoriete Creatieven aller tijden!

 

Coco_Chanel,_1920

5. Coco Chanel (1883 – 1971)

Coco Chanel was een Franse modeontwerpster en tevens de oprichter van Chanel, één van de grootste modemerken uit de geschiedenis. Ze wordt geroemd voor het bevrijden van vrouwen uit de “korset-silhouet” en het invoeren van de sportieve, casual chique stijl als nieuwe standaard voor vrouwen. De invloed van Chanel strekte ver uit buiten de grenzen van de kledingindustrie en haar creatieve ideeën zijn ook gerealiseerd in juwelen, tassen en parfum, waarbij haar kenmerkende geur Chanel No. 5 een iconisch product is geworden. Ze prijkt als enige modeontwerper op de Time Magazine’s lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de twintigste eeuw.

Meryl_Streep_by_Jack_Mitchell

4. Meryl Streep (1949 – heden)

Met drie Academy Awards wordt Meryl Streep gezien als één van de allerbeste actrices aller tijden. Meryl is één van de slechts zes acteurs die drie of meer Academy Awards hebben gewonnen en in totaal is ze maar liefst negentien keer genomineerd voor de prestigieuze award. Ze heeft ook 29 Golden Globe nominaties op haar naam staan, waarvan ze er acht in de wacht sleepte. Hiermee kreeg ze meer nominaties en awards dan elke andere acteur in de geschiedenis van de Golden Globes. Tot op heden dan, want de actrice staat nog steeds in de bloei van haar carrière. Naast een oneindige lijst van andere awards voor haar acteerprestaties, ontving ze in 2010 de National Medal of Arts en in 2014 de Presidential Medal of Freedom van president Barack Obama. En voorlopig zijn we nog niet van haar af. Gelukkig maar!

Katharine_Hepburn_promo_pic

3. Katharine Hepburn (1907 – 2003)

Katharine Hepburn was als actrice meer dan 60 jaar actief in Hollywood. Ze verscheen in een enorme variatie aan genres en ontving maar liefst vier Academy Awards voor Beste Actrice. In 1999 riep de American Film Institute haar uit tot de allergrootste vrouwelijke filmlegende. Met haar onconventionele levensstijl en onafhankelijke personages belichaamde Katharine de moderne vrouw in de twintigste eeuw en wordt ze herinnerd als een belangrijk cultureel figuur. De bijnaam First Lady of the American Cinema had ze te danken aan haar recordaantal aan Academy Awards en haar opmerkelijke acteertalent.

Emily_Dickinson_daguerreotype

2. Emily Dickinson (1830 – 1886)

Emily Dickinson was een Amerikaanse dichter, die uiteindelijk meer dan 1.800 gedichten op haar naam zou zetten. Hoewel ze deel uitmaakte van een vooraanstaande familie met sterke banden naar de gemeenschap, leefde Emily voor het grootste deel van haar leven uiterst introvert. Ze verliet bijna nooit haar huis en bijna elk van haar contacten verliep bijna geheel via correspondentie. Tijdens haar leven werden slecht enkele van haar gedichten gepubliceerd en degenen die werden gepubliceerd, waren grotendeels aangepast. Emily’s schrijfwerk was uniek voor de tijd waarin zij leefde, waardoor er veel kritiek was op de gedichten die na haar dood door haar familie werden uitgegeven. In onze tijd wordt Emily echter wereldwijd beschouwd als één van de meest relevante dichters aller tijden en worden haar gedichten en haar leven gezien als een bron van inspiratie voor artiesten over de hele wereld.

3630,Jane Austen,by Cassandra Austen

1. Jane Austen (1775 – 1817)

Jane Austen is een van de meest gelezen schrijvers in de literatuur. Haar realistische blik, scherpe ironie en sociale commentaar samen met haar doordachte verhaallijnen hebben haar tot een belangrijk historisch figuur gemaakt. Haar bekendste werken zijn klassiekers als Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park en Emma, die tussen 1811 en 1816 werden uitgegeven en haar succes als een gepubliceerde schrijver opleverden. Ze schreef twee andere boeken en begon aan een derde, maar overleed voordat ze deze kon afmaken. Haar verhaallijnen, vaak van komische aard, richtten zich op de afhankelijkheid van het huwelijk onder vrouwen voor een goede sociale status en economische zekerheid. Haar werk bracht haar echter weinig persoonlijk succes tijdens haar leven, omdat haar boeken in eerste instantie anoniem werden uitgegeven. Pas na haar dood werd haar werk onder haar eigen naam uitgegeven en kunnen we haar wijze woorden gebruiken in ons eigen leven. Een voorbeeld uit Sense and Sensibility: “It isn’t what we say or think that defines us, but what we do.

Wie is jouw favoriete Creatief van 2015? Stem nu op jouw favoriet voor de VIVA400!

Beeld: iStock